Co je lepší než jablečný koláč a mnohem jednodušší na přípravu? Jablečné křupky. Tento recept na jablečné křupky je uvnitř vláčný a na povrchu křehký, avšak křupavý.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na jablečnou náplň
- 560 g jablek (asi 5 velkých nebo 7 malých), zbavených jádřinců a nakrájených na 0,5 cm silné plátky
- ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu
- ¼ šálku vody nebo bourbonu či brandy nebo jablečného moštu či jablečné šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky škrobu z maranty nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého koření nebo muškátového oříšku
- vanilková zmrzlina pro podávání
Na polevu
- 1 šálek ovesných vloček (pro bezlepkové křupky použijte bezlepkové ovesné vločky)
- ½ šálku mandlové mouky
- ½ šálku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů (volitelné, ale doporučené)
- ⅓ šálku lehce zabaleného kokosového cukru nebo hnědého cukru
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
- ¼ šálku bílého jogurtu (řeckého nebo běžného)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Nakrájená jablka vložte do 22 cm zapékací misky.
- V odměrce na tekutiny vyšlehejte med a vodu, dokud se nespojí.
- Přidejte citronovou šťávu, škrob, skořici a nové koření a prošlehejte. Směs nalijte na jablka a promíchejte. Pečte 20 minut.
- Mezitím ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou moučku, pekanové ořechy, kokosový cukr a sůl.
- Přimíchejte rozpuštěné máslo a jogurt.
- Míchejte, dokud se do směsi nevsákne všechna mouka a dokud není směs v celém těstě vlhká.
- Po 20 minutách pečení jablka promíchejte a rovnoměrně je rozdělte do pekáče.
- Na náplň rovnoměrně naneste malé lžičky ovesné směsi.
- Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud náplň nebude na okrajích bublat a povrch nebude pěkně zlatavý.
- Před podáváním nechte 5 až 10 minut odpočívat.
- Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
- Zbytky vydrží přikryté v lednici asi 5 dní.