Recept na vegetariánskou plněnou dýni

Hlavní jídlaVegetariánskéZeleninová jídla
vegetariánská plněná dýně

Tento vegetariánský recept na plněné dýně je chutný. Sýrová náplň z quinoy se v troubě rozvine do neodolatelně křupavého povrchu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 střední žaludové dýně
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
  • ½ lžičky jemné mořské soli, rozděleno
  • ½ šálku quinoy, propláchnuté
  • 1 šálek vody
  • ¼ šálku sušených brusinek
  • ¼ šálku syrových pepitů (loupaných dýňových semínek)
  • ¼ šálku nasekané zelené cibule
  • ¼ šálku nasekané čerstvé ploché petrželky plus 1 lžíce na ozdobu
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo mletý
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¾ šálku strouhaného parmezánu
  • ½ šálku rozdrobeného kozího sýra nebo fety

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem pro snadnější čištění.
  2. Dýni připravte tak, že ji ostrým kuchařským nožem rozkrojíte od špičky ke stonku.
  3. Nejjednodušší je propíchnout dýni uprostřed podél prohlubně, pak proříznout špičku a zakončit proříznutím horní části těsně vedle stopky.
  4. Velkou lžící vydlabejte semínka a žilnaté kousky uvnitř a tyto kousky vyhoďte.
  5. Půlky dýní položte řeznou stranou nahoru na pánev vyloženou pečicím papírem.
  6. Dýni pokapejte 1 lžící olivového oleje a posypte ¼ lžičky soli.
  7. Vetřete olej do řezných stran dýní a poté je otočte tak, aby byly řeznými stranami obráceny k pánvi.
  8. Pečte, dokud dužina dýně není snadno propíchnutelná vidličkou, přibližně 30 až 45 minut.
  9. Troubu nechte zapnutou.
  10. Mezitím uvařte quinou: v hrnci smíchejte propláchnutou quinou a vodu.
  11. Směs přiveďte k varu na středně silném ohni a poté podle potřeby snižte teplotu, aby se udržovala na mírném ohni.
  12. Vařte odkryté, dokud se nevstřebá všechna voda, 12 až 18 minut.
  13. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte brusinky. Přikryjte a nechte směs 5 minut dusit.
  14. Odklopte pokličku a quinou načechrejte vidličkou.
  15. Na středně velké pánvi opékejte pepitu na středním plameni za častého míchání, dokud pepita na okrajích nezezlátne a nevydá drobné praskající zvuky, asi 4 až 5 minut.
  16. Odstavte.
  17. Nasypte načechranou směs quinoy do středně velké mísy.
  18. Přidejte opečené pepity, nasekanou zelenou cibuli, petrželku, česnek, citronovou šťávu, zbývající ¼ lžičky soli a zbývající 1 lžíci olivového oleje.
  19. Míchejte, dokud se ingredience rovnoměrně nerozloží.
  20. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  21. Pokud je směs velmi horká, nechte ji před přidáním parmazánu a kozího sýra několik minut vychladnout.
  22. Směs jemně promíchejte, aby se spojila.
  23. Uvařené půlky dýní otočte tak, aby řezné strany směřovaly nahoru.
  24. Směs rovnoměrně rozdělte velkou lžící mezi půlky dýní.
  25. Vraťte dýně do trouby a pečte 15 až 18 minut, dokud sýrová quinoa na povrchu nezezlátne.
  26. Plněné dýně posypte zbývající 1 lžící nasekané petrželky a podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang