Tento recept na smaženou rýži je velmi rychlý, připravený z vajec, zeleniny a hrsti slaniny. Pokud máte raději klasické nudle vyzkoušejte osvědčený recept na čínské nudle s kuřecím masem.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1/2 cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 120 g slaniny, nakrájené na kousky (volitelně)
- 135 g zeleniny nakrájené na kostičky, mražené nebo čerstvé
- 300 g vařené jednodenní bílé rýže (chlazené nebo mražené rozmrazené)
- 3 vejce, rozšlehaná
- 3/4 šálku zelené cibulky (šalotky), nakrájené na plátky
Na omáčku
- 1 lžíce čínského vína na vaření (náhradou za mirin, saké na vaření nebo suché sherry)
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce lehké sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje – volitelně
- 1/4 lžičky bílého pepře
Postup
- Rozehřejte asi 1 a půl lžíce oleje ve woku nebo 2 lžíce oleje v pánvi na prudkém ohni, dokud se z nich nezačne kouřit.
- Přidejte cibuli, česnek a slaninu.
- Smažte, dokud slanina nezezlátne – asi 1 a půl minuty.
- Přidejte zeleninu (může být i mražená).
- Vařte 2 minuty, aby se rozmrazila a odpařila se voda.
- Přidejte rýži a přísady na omáčku. Vařte 1 a půl minuty, dokud se neodpaří tekutina.
- Vejce – rýži odsuňte na stranu pánve wok. Do uvolněného prostoru přidejte 1/2 lžíce oleje a posunujte wok tak, aby se žár soustředil na uvolněný prostor.
- Vlijte vejce a pak je zamíchejte – pořádně je provařte, ne „naměkko“.
- Přidejte zelenou cibulku a poté vmíchejte vejce do rýže.
- Odstavte z ohně a ihned podávejte.