Ranní muffiny

Tyto muffiny se skořicí a kořením chutnají jako jablečný koláč, kořeněný koláč a vlhký mrkvový koláč dohromady a jsou plné zdravých ingrediencí, jako je celozrnná mouka, len, jablka, mrkev, rozinky, jablečné pyré a med.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Počet porcí: 14 až 16 muffinů

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné mouky (lžíce a vyrovnaná)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 šálku mletého lnu – volitelně
  • 3 velká vejce
  • 1/2 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1/4 šálku medu
  • 1/3 šálku rostlinného, řepkového nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/3 šálku neslazeného hladkého jablečného pyré
  • 1 lžička pomerančové kůry – volitelně
  • 1/3 šálku pomerančové nebo ananasové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 šálky strouhané mrkve (asi 4 velké)
  • 1 šálek strouhaného jablka (asi 1 velké)
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku nesolených nasekaných pekanových ořechů

Postup

  1. Předehřejte troubu na 218 °C.
  2. Postříkejte 12násobnou formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte vymazané/nastříkané košíčkové formy.
  3. Podle tohoto receptu se připraví 14-16 muffinů, takže si stejným způsobem připravte druhou formu na muffiny nebo pečte v dávkách a zbytek těsta si nechte při pokojové teplotě na dobu, kdy bude první dávka hotová.
  4. Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor, sůl a len.
  5. Ve střední míse vyšlehejte vejce, hnědý cukr, med, olej, jablečné pyré, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu a vanilku dohromady. Přišlehejte mrkev a jablka.
  6. Tyto mokré přísady vlijte do suchých, několikrát promíchejte dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou a poté přidejte rozinky a pekanové ořechy.
  7. Vše skládejte dohromady, jen dokud se nespojí a nezůstanou žádné kapsy z mouky.
  8. Těsto dávejte lžící do formiček a naplňte je až po vrch.
  9. Pečte 5 minut při teplotě 220 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C.
  10. Pečte dalších 18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  11. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 23-24 minut.
  12. Muffiny nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby vychladly, dokud nebudou připravené k jídlu.
  13. Zbylé muffiny přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 2 dnů nebo v chladničce po dobu 1 týdne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang