Vyrobte si vlastní krutony a posuňte své saláty na vyšší úroveň. Tento recept na krutony si snadno připravíte z chleba, olivového oleje a základního koření. Připravené krutony využijete do přílohových salátů nebo jako ozdobu na zeleninové polévky na másle jako je například polévka z hlávkové kapusty.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 velké plátky křupavého chleba, asi ¾ palce silné
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky jemné soli
- ⅛ lžička česnekového prášku
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem pro snadnější čištění.
- Vyložte talíř papírovou utěrkou a dejte ho stranou (později ho použijeme k absorpci přebytečného oleje z upečených krutonů).
- Pro přípravu chleba použijte zoubkovaný nůž a opatrně ho nakrájejte na kostky (nebo pokud je to jednodušší, použijte prsty a jemně chléb natrhejte na kousky přibližně této velikosti).
- Pro představu, měli byste mít asi 3 hrnky chleba nakrájeného na kostičky.
- Chléb nakrájený na kostky položte na připravený plech.
- Pokapejte olivovým olejem a posypte solí, česnekovým práškem a několika špetkami černého pepře.
- Chléb jemně proházejte rukama, dokud není lehce obalený olejem, a poté jej rovnoměrně rozložte po plechu.
- Každých 5 minut pečte s přehazováním asi 10 až 12 minut, dokud krutony nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte krutony z trouby a přeneste je na vyložený talíř, aby vstřebaly přebytečný olej.
- Po vychladnutí je podle chuti osolte a opepřete.
- Krutony si nejlépe vychutnáte do několika hodin po upečení, protože časem mohou trochu ztvrdnout, ale v uzavřeném sáčku vydrží při pokojové teplotě několik dní.