Jahodový preclíkový koláč je snadný dezert se spoustou kontrastních textur a chutí. Není ani příliš sladký, ani příliš slaný, a když ho připravíte ve skleněné zapékací misce, vypadá opravdu krásně.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 2 hodiny 10 minut
- Celkem: 2 hodiny 30 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 2 šálky drcených preclíků
- ¾ hrnku rozpuštěného másla
- 3 lžíce bílého cukru
- 1 balení změklého smetanového sýra
- 1 šálek bílého cukru
- 1 balení mražené šlehačky, rozmražené
- 2 balení želé s jahodovou příchutí
- 2 šálky vroucí vody
- 2 balení mražených jahod
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Smíchejte rozdrcené preclíky, rozpuštěné máslo a 3 lžíce cukru, až se dobře spojí.
- Dobře promíchejte a směs vtlačte na dno pekáče o rozměrech 9 x 13 palců.
- Pečte v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut do ztuhnutí; dejte stranou, aby vychladly.
- Do velké mísy dejte smetanový sýr a 1 šálek cukru.
- Vyšlehejte elektrickým mixérem dohladka.
- Vmíchejte šlehačku.
- Směs rozetřete na vychladlý korpus.
- Rozpusťte želatinu ve vroucí vodě.
- Vmíchejte ještě zmražené jahody a nechte krátce ztuhnout.
- Nalijte a rozetřete na vrstvu tvarohu.
- Uložte do chladničky, dokud neztuhne, nejméně 2 hodiny.