Recept na vegetariánskou boloňskou omáčku

Boloňská omáčkaHlavní jídlaOmáčkyŠpagetyVegetariánské
Vegetariánská boloňská omáčka

Využijte vegetariánské mleté maso pro tuto snadnou boloňskou omáčku s nízkým obsahem tuku a kalorií. Uvařte velkou dávku předem a zmrazte ji pro snadné rodinné večeře.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje nebo jiného oleje na vaření
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, velmi jemně nakrájené
  • 2 celerové tyčinky, velmi jemně nakrájené
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 350 g mraženého vegetariánského mletého masa
  • 1 bobkový list
  • 500 ml passaty
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 200 ml vody
  • 100 ml mléka
  • malý svazek bazalky, nasekaný
  • 600 g vařených špaget nebo jiného tvaru těstovin (asi 250 g sušených)
  • vegetariánský tvrdý sýr, k podávání – volitelně

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej a jemně na něm osmahněte cibuli, mrkev a celer, až cibule začne měknout.
  2. Vmíchejte česnek a vegetariánské mleté maso (není třeba ho rozmrazovat) a několik minut smažte.
  3. Přidejte bobkový list, passatu, kostku zeleninového bujónu a 200 ml vody a vše přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a vařte 30 minut nebo dokud všechny kousky zeleniny nezměknou a nezmizí v rajčatové omáčce.
  5. Přidejte mléko, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
  6. Podle chuti dochuťte.
  7. Pokud je omáčka trochu řídká, nechte ji probublávat, dokud nezhoustne.
  8. Vmíchejte bazalku.
  9. Podávejte se špagetami a podle chuti na ně nastrouhejte sýr.
  10. Lze zmrazit na porce a znovu ohřát.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang