Využijte vegetariánské mleté maso pro tuto snadnou boloňskou omáčku s nízkým obsahem tuku a kalorií. Uvařte velkou dávku předem a zmrazte ji pro snadné rodinné večeře.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo jiného oleje na vaření
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, velmi jemně nakrájené
- 2 celerové tyčinky, velmi jemně nakrájené
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 350 g mraženého vegetariánského mletého masa
- 1 bobkový list
- 500 ml passaty
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 100 ml mléka
- malý svazek bazalky, nasekaný
- 600 g vařených špaget nebo jiného tvaru těstovin (asi 250 g sušených)
- vegetariánský tvrdý sýr, k podávání – volitelně
Postup
- V hrnci rozehřejte olej a jemně na něm osmahněte cibuli, mrkev a celer, až cibule začne měknout.
- Vmíchejte česnek a vegetariánské mleté maso (není třeba ho rozmrazovat) a několik minut smažte.
- Přidejte bobkový list, passatu, kostku zeleninového bujónu a 200 ml vody a vše přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 30 minut nebo dokud všechny kousky zeleniny nezměknou a nezmizí v rajčatové omáčce.
- Přidejte mléko, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
- Podle chuti dochuťte.
- Pokud je omáčka trochu řídká, nechte ji probublávat, dokud nezhoustne.
- Vmíchejte bazalku.
- Podávejte se špagetami a podle chuti na ně nastrouhejte sýr.
- Lze zmrazit na porce a znovu ohřát.