Tyto sladké a pikantní veggie burgery jsou veganské a bezlepkové. Můžete je péct, grilovat nebo vařit na plotně.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 700 g sladkých brambor (2 střední nebo 3 malé)
- ½ šálku quinoy, propláchnuté v cedníku s jemnými oky
- 1 šálek vody
- 1 plechovka černých fazolí, propláchnutá a scezená (nebo 1 ½ šálku vařených černých fazolí)
- ½ šálku nakrájené červené cibule (asi ½ malé červené cibule)
- ⅓ šálku nasekaného čerstvého koriandru
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 2 lžíce omáčky adobo nebo 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička chilli v prášku
- ½ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku rychle uvařených ovesných vloček
- extra panenský olivový olej na potírání
- 8 celozrnných hamburgerových housek – volitelně
- přísady do hamburgerů: kečup, pálivá omáčka, hořčice
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem, aby se snadno čistil.
- Sladké brambory podélně rozkrojte uprostřed.
- Položte je řeznou stranou dolů na připravený plech.
- Pečte, dokud brambory nepodlehnou jemnému stlačení, 30 až 40 minut nebo déle. Zatím je odložte stranou.
- Pokud budete péct hamburgery, vyhraďte si plech vyložený pečicím papírem a nechte troubu zapnutou.
- Mezitím v malém hrnci smíchejte quinou a vodu.
- Směs přiveďte k varu na středně silném ohni a poté podle potřeby snižte teplotu, aby se udržovala v mírném varu.
- Vařte odkryté, dokud se nevstřebá všechna voda, 11 až 14 minut.
- Odstavte pánev z ohně, přikryjte ji a nechte quinou 10 minut vařit v páře.
- Jakmile jsou sladké brambory dostatečně chladné, odstraňte slupku (měla by se snadno oddělit) a vnitřek nahrubo nakrájejte.
- Ve velké míse nebo v míse elektrického mixéru smíchejte vychladlé sladké brambory a quinou, černé fazole, cibuli, koriandr, česnek, omáčku adobo, kmín, chilli a sůl.
- Pomocí šťouchadla na brambory, nože na těsto, velké lžíce nebo pádlového nástavce mixéru vše opravdu dobře promíchejte. Nevadí, když se černé fazole při mixování rozbijí.
- Směs posypte ovesnými vločkami a dobře promíchejte velkou lžící, až směs drží pohromadě, když z ní vytvarujete placičku.
- Pokud nebudete hamburgery připravovat ihned, směs přikryjte a uložte do chladničky na později.
- Až budete připraveni k přípravě, vytvarujte hamburgery: odměřte ½ šálku směsi pomocí odměrky.
- Opatrně z ní vytvarujte placičku o průměru asi 3,5 až 4 palce.
- Rukama hamburgery jemně zploštěte a vyhlaďte případné nerovnosti.
- Postup opakujte pro každou placičku; nakonec by jich mělo být 8.
- Pokud budete hamburgery péct, potřete obě strany každé placičky hojně olivovým olejem a položte je na vyložený plech, přičemž kolem každé nechte několik centimetrů místa.
- Pečte na 200 °C, dokud placičky nebudou zvenku sytě zlatavé, asi 35 minut, v polovině pečení je obracejte.
- Veganské burgery podávejte podle potřeby.
- Zbytky burgerů vydrží v chladu 4 dny nebo je můžete zmrazit v sáčku v mrazničce až na 3 měsíce.