Toto snídaňové pečivo je máslové a vločkové se sladkou náplní a polité vanilkovou polevou.
Ingredience
Těsto na pečivo
- 60 ml teplé vody mezi 38-43 °C
- 2 a 1/4 lžičky droždí (1 standardní balení)
- 50 g krystalového cukru
- 120 ml plnotučného mléka o pokojové teplotě
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička soli
- 205 g másla, studeného
- 315 g hladké mouky, plus další na vydatné poprášení rukou, povrchu a těsta
Náplň
- 2/3 hrnku náplně (ovocné/tvarohové)
Vaječná směs
- 1 velké vejce
- 30 ml mléka
Vanilková poleva (volitelně)
- 120 g moučkového cukru
- 30 ml mléka nebo tučné smetany
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte teplou vodu, droždí a 1 lžíci (6 g) cukru. Přikryjte a nechte odpočívat, dokud se na povrchu nevytvoří pěna, asi 5 minut.
- Pokud se na povrchu po 15 minutách neobjeví bublinky nebo nevypadá napěněné (mělo by, pokud droždí není prošlé), začněte znovu s čerstvým balíčkem droždí. Vmíchejte zbývající cukr, mléko, vejce a sůl.
- Jakmile jsou tyto mokré přísady smíchány, mísu lehce přikryjte a odložte stranou, zatímco budete pracovat na dalším kroku.
- Studené máslo nakrájejte na plátky a přidejte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Přisypte 2 a 1/2 šálku mouky. Směs 12-15krát pulzujte, dokud se máslo nerozpadne na kousky velikosti hrášku.
- Pro toto těsto je nejlepší použít kuchyňský robot nebo mixér. Pokud ho nemáte, můžete máslo zapracovat pomocí nože na pečivo.
- Moučnou směs vlijte do mokré směsi s droždím. Velmi jemně vše spojte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící. Máslo musí zůstat v kouscích a drobečcích, čímž vznikne vločkové těsto.
- Lepivé těsto vyklopte na velký kus plastové fólie, pečícího papíru, alobalu nebo do jakékoli nádoby, kterou můžete těsně přikrýt.
- Těsto pevně zabalte/přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně na 48 hodin.
- Vyndejte těsto z chladničky a začněte s procesem „válení a skládání“. Pokud těsto leželo déle než 4 hodiny, mohlo se mírně nafouknout, což je v pořádku (při tvarování se vyfoukne, což je také v pořádku.) Pracovní plochu velmi vydatně vysypte moukou.
- Těsto je velmi lepkavé, takže se ujistěte, že máte v blízkosti více mouky, když válíte a skládáte. Dlaněmi těsto jemně zploštěte do malého čtverce. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník. V případě potřeby si při válení vysypte pracovní plochu i těsto moukou.
- Těsto přeložte na třetiny, jako by to byl dopis. Otočte ho ve směru hodinových ručiček a opět rozválejte na obdélník. Poté ho opět přeložte na třetiny.
- Otočte jej ve směru hodinových ručiček. Rozválení a přeložení zopakujete ještě 1krát, celkem tedy 3krát.
- Těsto pevně zabalte/uzavřete a uložte do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně na 24 hodin. V této fázi můžete těsto také zmrazit.
- Dva velké plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Nejlepší jsou plechy s okraji, protože z těsta může při pečení vytékat máslo.
- Pokud nemáte plechy s okraji, položte v době předehřívání trouby na mřížku pod troubu další plech, aby se na něm zachytilo případné odkapávající máslo.
- Vyjměte těsto z chladničky a rozkrojte ho na polovinu. Jednu polovinu zabalte a nechte v chladu, zatímco budete pracovat s první polovinou.
- První polovinu těsta nakrájejte na 8 stejných dílů. Na jedno těsto tak připadne asi 1/4 hrnku těsta. Každý z nich rozválejte na kuličky. Každou z nich zploštěte do kruhu. Prsty vytvořte na okrajích okraj.
- Stiskněte střed a co nejvíce jej zploštěte, aby se dovnitř vešla náplň. (Střed se při pečení nafoukne.) Pečivo rozložte kus od sebe na vyložený plech. Opakujte s druhou polovinou těsta.
- Dovnitř každého z nich dejte 2 lžičky ovocné náplně nebo 1 lžíci tvarohové náplně.
- Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady. Okraje každého tvarovaného pečiva potřete.
- Tento krok není povinný. Tvarované pečivo chlaďte v chladničce, přikryté nebo odkryté, nejméně 15 minut a maximálně 1 hodinu. Troubu můžete předehřát, až se dokončí jejich chlazení.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Pečte 19-22 minut nebo dokud okraje nezezlátnou. Z těsta může vytékat trochu másla, to je zcela normální a očekávané. V polovině pečení neváhejte vyjmout plechy z trouby a potřít těsto vytékajícím máslem, poté je vložte zpět do trouby a dopečte.
- Upečené pečivo vyjměte z trouby. Před podáváním s polevou nechte alespoň 5 minut vychladnout.
- Přísady na polevu ušlehejte dohromady. Pokud chcete hustší polevu, zašlehejte více moučkového cukru. Pokud chcete mít polevu řidší, zašlehejte více mléka nebo smetany. Teplé pečivo pokapejte a podávejte.