Polévka z pečené červené papriky a rajčat na oslavu konce letních veder. Udělejte si obrovskou dávku, kterou můžete zmrazit na chladnější počasí.
Ingredience
- 8 až 9 středně velkých rajčat (asi 2 kg), zbavených jader a rozčtvrcených
- 3 červené papriky (asi 450 g), zbavené semínek a rozčtvrcené na čtvrtiny
- 2 malé žluté cibule, nakrájené na klínky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 neoloupaných stroužků česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- ¼ lžičky uzené papriky
- špetka kajenského pepře (pokud jste citliví na koření, vynechejte)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C s rošty v horní třetině a uprostřed trouby. Dva velké plechy s okraji vyložte pečícím papírem.
- Rajčata položte na jeden z připravených plechů. Na druhý plech položte papriky a cibuli. Každý plech pokapejte 1 lžící olivového oleje.
- Rajčata jemně proházejte, dokud se lehce nepotáhnou olejem, a poté je položte tak, aby byly slupkou dolů. Odložte stranou.
- Cibuli a červenou papriku jemně proházejte, dokud se lehce neobalí v oleji (snažte se, aby klínky cibule zůstaly co nejvíce neporušené). Červené papriky položte tak, aby jejich slupka směřovala dolů. Na plech položte také neoloupané stroužky česneku.
- Rajčata položte na horní rošt trouby a papriky a cibuli na prostřední rošt. Pečte 35 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne a na okrajích pěkně zezlátne.
- Když je zelenina hotová, přiveďte zeleninový vývar k varu ve velkém polévkovém hrnci na středním ohni.
- Oloupejte česnek a vhoďte ho do něj. Přidejte opečenou zeleninu, uzenou papriku, kajenský pepř, pokud jej používáte, a ¼ lžičky soli.
- Vařte 10 minut a podle potřeby snižujte teplotu, abyste udrželi stálý var.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo ji po částech, po několika šálcích, přendejte do mixéru. Podle chuti osolte a opepřete. Vychutnejte si.