Dnes mám pro vás recept na bezlepkové čokoládové cupcakes, které jsou velmi versatilní a proto je zde najdete hned ve dvou verzích – čokoláda + hruška a čokoláda + pomeranč! Nemůžu se rozhodnout, které mi chutnají víc. A víte co? Naštěstí se rozhodovat nemusím.
Jen pozor, pokud pečete bezlepkově, musíte být opravdu důslední, nakoupit všechny suroviny beze stop lepku (včetně např. kypřícího prášku, jedlé sody a čokolády, protože ač se to nezdá, i v těchto výrobcích se může lepek objevit) a kuchyň a veškeré vybavení předem dokonale vycídit.
TIP: Můžete si připravit také vanilkové cupcakes, které vynikají svou chutí.
Pokud máte doma alergika, určitě vám to nemusím vysvětlovat, ale i pokud použijete na krájení hrušky prkénko, na kterém jste předtím krájeli chleba a jen jste ho halabala otřeli, můžete mu zadělat na hodně nepříjemné problémy. Zkrátka opravdu dobře čtěte obaly výrobků, které chcete použít, a nemíchejte bezlepkové suroviny s těmi lepkovými.
Bezlepkové pečení může být trochu věda, mouky se chovají jinak než jste zvyklí u klasické pšeničné či špaldové, ale třeba právě cupcakes nebo muffiny jsou velmi jednoduché a zatím mi vždy vyšly krásně.
Bezlepkové čokoládové cupcakes ve dvou variantách
Ingredience (12 ks):
- 2 vejce
- 125 ml oleje
- 150 g třtinového cukru (klidně i obyčejného krupicového)
- 120 g bílého jogurtu
- 175 g bezlepkové mouky (já použila M&S) – pokud nepečete pro alergika, použijte obyčejnou pšeničnou hladkou mouku
- 1 lžička sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 50 g kvalitní hořké čokolády
+ hruškové: 1 hruška oloupaná a nakrájená na kostičky
+ pomerančové: šťáva a kůra z poloviny pomeranče a 1-2 lžíce bezlepkové mouky
Čokoládový krém na hruškové cupcakes:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 70 g hořké čokolády
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 vanilkový cukr
Pomerančový krém na pomerančové cupcakes:
- 2 bílky
- 160 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 160 g mascarpone
- šťáva z poloviny citronu
- 1 – 2 lžíce vanilkového pudinku bez lepku
Na ozdobu nasekaná hořká čokoláda
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. Čokoládu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny. Mouku prosejte přes jemné síto spolu s práškem do pečiva, sodou a solí a poté ji zašlehejte do vaječné směsi spolu s jogurtem, čokoládou a kakaem.
Do připraveného těsta přimíchejte ingredience navíc – kousky hrušky nebo šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče spolu se lžící mouky navíc). Košíčky plňte do 2/3 objemu a pečte přibližně 14 minut. Vyzkoušejte propečenost zapíchnutím špejle do středu jednoho z dortíků. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Poté připravte jeden z krémů.
Čokoládový krém je lepší začít připravovat den předem. Všechny ingredience smíchejte v rendlíku a svařte. Nechte vychladnout a dejte přes noc vychladit do lednice (mělo by stačit chlazení kolem 3 hodin, ale chlazení přes noc je jistota). V den, kdy chcete cupcakes zdobit, ze směsi vyšlehejte hladký krém. Pokud se vám nedejbože krém srazí, nepanikařte a dejte ho na 10 vteřin do mikrovlnné trouby a pak ho zkuste znovu vyšlehat. Uvidíte, že to pomůže! Potom krémem naplňte zdobicí sáček.
Pomerančový krém můžete připravit v den potřeby. Nejdříve uvařte pudink podle návodu na obalu. Jen místo mléka použijte pomerančovou šťávu. Bude hodně hutný, toho se nelekejte! Nechte vychladnout a nezapomeňte míchat, aby se na něm nevytvořil škraloup. Potom ve vodní lázni opatrně zahřejte bílky s cukrem a míchejte dokud se cukr nerozpustí (pozor, nesmíte bílky uvařit!).
Poté vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Šlehejte dokud krém nezhoustne (8 – 10 minut). Potom smíchejte mascarpone a pomerančový pudink, tak aby se dokonale spojily. Opatrně smíchejte bílkový krém s pomerančovým, naplňte výsledným krémem zdobící sáček a dejte na chvíli do lednice, aby lehce ztuhnul.
Jedním nebo druhým krémem ozdobte cupcakes a posypte nasekanou hořkou čokoládou.
Redakce Receptik.cz