Suroviny:
Na těsto:
- 120 g kvásku
- 520 g špaldové celozrnné mouky
- 120 ml vody
- 250 ml ovesného mléka
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- 40 g oleje
Na drobenku:
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce másla
- mouka a mák podle potřeby
Na ozdobu:
- Ovoce (švestky, meruňky apod.)
Příprava:
- Ke kvásku přidáme teplou vodu a 120 g špaldové mouky, necháme cca 6 hodin odpočívat zakryté utěrkou. Nejlepší je připravit si kvásek ráno před odchodem do práce nebo naopak ho nechat pracovat přes noc.
- K prokvašenému těstíčku přidáme po šesti hodinách zbylé suroviny, promícháme vařečkou. Kvásek je možné nechat kvasit i déle, nic se tím nezkazí.
- Zakryjeme utěrkou a necháme další cca 4 hodiny kvasit.
- Poté dáme těsto na plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
- Necháme ještě alespoň 30 minut odpočívat.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů do zhnědnutí, cca 30 minut.
Z kvásku je také možné připravit domácí chleba, tady je oblíbený a vyzkoušený recept na domácí chleba z kvásku.