Hlíva ústřičná se zasazuje o posílení imunity a celkové kondice. Chrání také před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, jelikož příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi.
Nejvýznamnější složku představují beta glukany. Navíc je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu K, D a C, dále pak nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek). V neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.
Suroviny:
- 300 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule, sůl
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 hrst tymiánu
- 1 hrst rozmarýnu nebo majoránky
Příprava:
- Hlívu očistíme a natrháme na kousky.
- Do pekáčku dáme hlívu, celé stroužky česneku a cibuli nakrájenou na kolečka.
- Přidáme olej, máslo a koření.
- Zapečte v troubě na 200 stupňů, cca 30 minut.