Vyzkoušejte netradiční bramborovou polévku z opečených brambor, slaniny a sýra.
Ingredience
- 4 velké brambory na pečení
- 12 plátků tlustě nakrájené uzené slaniny
- 1/2 šálku hladké mouky
- 6 šálků 2 % nízkotučného mléka, ohřátého
- 150 g ostrého čedaru, nastrouhaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 120 ml zakysané smetany
- 3 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Brambory položte na plech a pečte 45 minut. Po upečení by bramborami měla snadno projít špička nože.
- Nakrájejte slaninu (tenké proužky) a opečte ji ve velkém hrnci s těžkým dnem na středním ohni, dokud nebude křupavá. Slaninu vyjměte z hrnce děrovanou lžící a dejte ji stranou, přičemž v hrnci ponechte tuk.
- Do tuku v hrnci přidejte mouku a promíchejte ji. Vařte, dokud se mouka a tuk nespojí, asi 1 minutu. Za stálého šlehání přilévejte mléko, aby se spojilo. Za častého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezačne bublat a nezhoustne, asi 15 minut.
- Vydlabejte bramborovou dužinu ze slupek a přidejte ji do mléčné směsi. Rozmačkejte ji hřbetem dřevěné lžíce a nechte ji trochu rozmělněnou.
- Přidejte vařenou slaninu (trochu si nechte na ozdobení polévky), 1 šálek sýra a dobře osolte a opepřete. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Odstavte z ohně.
- Polévku naberte do misek, pokapejte zakysanou smetanou, posypte zbylými kousky slaniny, strouhaným sýrem a pažitkou.