pernikova-chaloupka

Zde je vše, co potřebujete vědět o tom, jak vyrobit perníkovou chaloupku! Připravte si s rodinou a přáteli tento klasický recept na perníkovou chaloupku a navoďte si sváteční atmosféru.

Ingredience

Těsto na perníčky

  • 830 g hladké mouky a další na válení těsta
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžičky mletého zázvoru
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku nebo nového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g změklého másla
  • 285 g světlého hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek melasy
  • 1 lžíce vody

Poleva

  • 2 velké bílky
  • 2 a 2/3 šálku moučkového cukru

Postup

Příprava perníkového těsta

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, zázvor, skořici, hřebíček nebo nové koření a sůl.
  2. Máslo a hnědý cukr šlehejte na střední rychlost, dokud nebudou nadýchané a dobře promíchané. Přišlehejte vejce, melasu a vodu, dokud se dobře nespojí.
  3. Do melasové směsi zašlehejte polovinu moučné směsi, dokud se dobře nespojí a nebude hladká. Přidejte zbývající mouku a pokračujte v míchání, dokud se dobře nespojí a nevznikne měkké soudržné těsto.
  4. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukou ho 5 až 6krát prohněťte, dokud nebude hladké a spojené. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte ještě trochu mouky.
  5. Těsto rozdělte na polovinu, rozložte na disky a každou polovinu zabalte do plastové fólie. Dejte do chladničky alespoň na dvě hodiny, nejlépe přes noc.
  6. Těsto můžete připravit až 3 dny předem. Před rozválením nechte těsto alespoň 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Vytvořte perníkové kousky

  1. Vytvořte vzor perníkové chaloupky vystřižením dílků z kartonu.
  2. Předehřejte troubu na 175 °C, s roštem uprostřed. Připravte si 2 až 3 ploché plechy.
  3. Na velkou rovnou plochu rozprostřete papír na válení. Papír lehce poprašte moukou.
  4. Pracujte s jednou částí těsta a pomocí válečku rozválejte těsto na rovnoměrnou tloušťku asi 0,5 cm. Pokud se těsto lepí na váleček nebo na válcovací plochu, přidejte více mouky. Pokud je rozválené těsto velmi měkké, můžete ho před vykrajováním vzorů na hodinu zmrazit.
  5. Na povrchu těsta rozetřete trochu mouky. Na těsto položte tolik dílků vzoru, kolik se jich na těsto vejde. Malým ostrým nožem vyřízněte z těsta obrazce a často otírejte povrch nože.
  6. Kousky těsta rozmístěte na plechu kousek od sebe. Pokud se kousky těsta při přenášení roztáhnou, zatlačte je zpět do tvaru.
  7. V této fázi můžete vykrojit dvířka a okna, nebo můžete počkat až po upečení, brzy poté, co kousky vyndáte z trouby, dokud jsou sušenky ještě teplé.

Upečte

  1. Pečte v troubě o teplotě 175 °C, dokud okraje nezačnou tmavnout, 11-15 minut pro velké kousky, 6-8 minut pro malé kousky.
  2. V polovině pečení plechy otočte, aby se sušenky rovnoměrněji opekly. Plechy vyjměte na mřížku, aby vychladly, asi 15 minut.
  3. Ještě mírně teplé kousky položte na vzor a velkým rovným kuchařským nožem odřízněte části kousků, které se pečením rozšířily mimo vzor.
  4. Vyjměte kousky a nechte je přímo na mřížce zcela vychladnout.

Připravte polevu

  1. Vyšlehejte bílky a 1 a 1/3 šálku moučkového cukru dohromady do hladka. Přidejte zbývající 1 a 1/3 šálku moučkového cukru do vaječné směsi.
  2. Pomocí elektrického mixéru šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebude poleva požadované konzistence. Pokud se nevytvoří tuhé špičky, přidejte více moučkového cukru.
  3. Na mísu s polevou položte navlhčenou čistou utěrku, ručník držte nad polevou, aby se při práci s ní nevysušila.
  4. Když jste připraveni na zdobení, naplňte cukrářský sáček polevou. Pokud nemáte cukrářský sáček, můžete si vyrobit vlastní z uzavíratelného plastového sáčku do mrazničky, stačí odstřihnout špičku (malý řez) jednoho z rohů sáčku.
  5. V supermarketech jsou k dostání plastové nebo kovové špičky na pipetování, které můžete použít i se sáčkem do mrazničky.

Stavba domu pomocí polevy jako malty

  1. Tady se opravdu hodí, když na chaloupce pracují více než dvě ruce, a proto je výroba perníčků mnohem zábavnější ve společnosti než o samotě.
  2. Pokud na něm pracujete sami, může vám pomoci vzít si ze spíže nějaké konzervy a použít je jako podpěru pro jednotlivé dílky, zatímco bude zasychat polevová malta.
  3. Zvolte si pevný základ pro perníkovou chaloupku – buď plochý plech na sušenky, nebo silný, pevný kus kartonu. Pokud chcete, vyložte základnu alobalem nebo voskovým papírem.
  4. Boční strany chaloupky potřete maltovou polevou. Podél kratšího konce jednoho z bočních dílů vytlačte silnou čáru polevy. Přitiskněte boční díl k okraji předního nebo zadního dílu.
  5. Podržte na místě několik minut, dokud poleva částečně neztuhne. Postup opakujte s druhým bočním dílem. V případě potřeby podepřete plechovkami.
  6. Postup opakujte s ostatními krátkými okraji bočních dílů a zbývajícím předním/zadním dílem.
  7. Podél švů, uvnitř i vně domečku, vytlačte polevu, abyste vyplnili případné mezery a dodali domečku větší stabilitu. Podél okrajů domku, kde se stýká se základnou, vytlačte polevu.
  8. Než se pokusíte přidat střechu, nechte ji alespoň hodinu ztuhnout.
  9. Jakmile poleva zaschne natolik, že je základní konstrukce pevná, můžete se pustit do práce na střeše. Vytlačte polevu podél všech horních okrajů konstrukce, zepředu i zezadu a ze dvou stran.
  10. Střešní díly mají obdélníkový tvar. Umístěte střešní dílky tak, aby dlouhé konce obdélníku vedly podél horní části domu.
  11. Pomůže, když budou dva lidé pracovat společně a umístí střešní díly na dům současně tak, aby se snadno setkaly v horním středu a trochu se rozšířily a vytvořily na každém konci přesah.
  12. Opatrně držte střešní díly na místě několik minut, dokud nejsou dostatečně pevné, aby po odlepení rukou nesklouzly.
  13. Horní šev domku potřete další polevou. Před zdobením nechte dům stát alespoň hodinu, nejlépe však 8 hodin.

Dům ozdobte

  1. Perníkovou chaloupku ozdobte barevnou polevou na cukroví a cukrovinkami, jako jsou červené bonbony, žvýkačkové kapky, cukrové tyčinky, čokoládové lanýže nebo cokoli, co máte rádi.

TIP – Pro sváteční příležitosti doporučujeme vyzkoušet i další sušenkové recepty nebo perníkovou buchtu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang