Ovesné sušenky jsou lahodnou a zdravou pochoutkou, která kombinuje ovesné vločky s nádechem sladkosti. Tyto sušenky si v posledních letech získaly obrovskou oblibu díky svým zdravotním přínosům a lahodné chuti. Ovesné sušenky obsahují vlákninu, důležité živiny a mají uspokojivou strukturu, takže jsou bez pocitu viny vhodné pro všechny věkové skupiny.
V tomto článku se ponoříme do světa ovesných sušenek, prozkoumáme jejich nutriční hodnoty, snadno proveditelné recepty a kreativní variace, které uspokojí vaše chuťové pohárky.
Základní ingredience na božské ovesné sušenky
Složení ovesných sušenek se může lišit v závislosti na receptu a osobních preferencích. Zde je však seznam běžných ingrediencí, které obvykle najdete v receptech na ovesné sušenky:
- Ovesné vločky (staromódní nebo rychlé ovesné vločky)
- Mouka (univerzální mouka, celozrnná mouka nebo kombinace obou)
- Máslo nebo margarín (nesolený)
- Sladidlo (hnědý cukr, bílý cukr, med, javorový sirup nebo jejich kombinace)
- Vejce
- Vanilkový extrakt
- Jedlá soda
- Sůl
- Nepovinné přísady pro chuť a strukturu (například čokoládové lupínky, rozinky, sušené ovoce, ořechy, strouhaný kokos, skořice nebo koření)
Ozvláštnění domácích ovesných sušenek
Ovesné sušenky nabízejí nekonečné možnosti přizpůsobení. Zde je několik nápadů, které mohou inspirovat vaši kreativitu:
- Ovocné a ořechové potěšení: Přidejte do těsta sušené brusinky, nasekané mandle a posypte skořicí, abyste získali ovocný a ořechový nádech.
- Kokosový sen: Do těsta přimíchejte strouhaný kokos, abyste získali tropickou chuť a žvýkací nádech.
- Arašídové máslo: Vmíchejte do těsta lžíci arašídového másla, abyste vytvořili bohatý a oříškový chuťový profil.
- Čokoláda: Vložte do těsta kousky hořké nebo mléčné čokolády, abyste si dopřáli požitek, který uspokojí vaše chutě na čokoládu.
Jak skladovat sušenky z ovesných vloček
- Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě: Ovesné vločky přendejte z původního obalu do vzduchotěsné nádoby. Tím zabráníte tomu, aby ovesné vločky ovlivnila vlhkost, škůdci a pachy.
- Skladujte na chladném a suchém místě: Pro skladování ovesných vloček vyberte chladné a suché místo v kuchyni nebo ve spíži. Vyhněte se místům, která jsou vystavena přímému slunečnímu záření nebo nadměrnému teplu, protože mohou způsobit rychlejší zkažení ovesných vloček.
- Chraňte před vlhkostí: Vlhkost může způsobit, že se ovesné vločky stanou hrudkovitými a ztratí svou strukturu. Dbejte na to, aby byla skladovací nádoba dobře uzavřena a aby ovesné vločky nebyly vystaveny zdrojům vlhkosti, jako jsou dřezy nebo sporáky.
- Zkontrolujte, zda se nekazí: Příležitostně kontrolujte ovesné vločky, zda nevykazují známky kažení, jako je zápach, změna barvy nebo přítomnost hmyzu. Pokud zjistíte některý z těchto příznaků, ovesné vločky okamžitě vyhoďte.
Dodržováním těchto tipů pro skladování zajistíte, že ovesné vločky zůstanou čerstvé a chutné po delší dobu, což vám umožní využívat jejich nutriční výhody a všestrannost v různých receptech.
Ovesné sušenky
Připravte si jednoduché domácí ovesné sušenky během chvilky. Jsou dokonale měkké a výtečným zdrojem tolik potřebné vlákniny.
Ingredience na přípravu ovesných vloček
- 125 g ovesných vloček (jemných)
- 1 hrst špaldové mouky (celozrnné, jemně mleté)
- 2 velká jablka nahrubo nastrouhaná
- 30 g kokosu (jemného)
- 100 g rozinek
- 30 g vlašských ořechů nahrubo posekaných
- 20 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2-1 lžička sušeného zázvoru
- špetka soli
Postup na přípravu ovesných vloček
- Suroviny promíchejte a nechte cca 30 minut odpočívat, aby vločky nasákly tekutinu.
- Lžičkou pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a tvarujte malé placičky.
- Peče se na 140 °C cca 30-40 min v horkovzdušné troubě.
TIP: Tyto ovesné sušenky je možné polít čokoládou a ozdobit dle fantazie. A tady je jako bonus ještě recept na zdravé sušenky z ovesných vloček a výborné ovesné lívance.
Recept na božské ovesné sušenky
Nebojte se experimentovat s různými přísadami a obměnami, abyste si ovesné sušenky přizpůsobili. Ať už si je vychutnáte jako svačinu nebo dezert, tyto sušenky budou určitě hitem.
Ingredience na božské ovesné sušenky
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek univerzální mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice (nepovinné)
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Nepovinné přísady: čokoládové lupínky, rozinky, ořechy atd.
Postup na božské ovesné sušenky
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem
- Ve středně velké míse prošlehejte ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, skořici (pokud používáte) a sůl. Odstavte.
- V samostatné velké míse utřete změklé máslo, hnědý cukr a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Do směsi másla a cukru přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Postupně přidávejte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se nespojí. Vyhněte se přílišnému míchání.
- V případě potřeby vmíchejte nepovinné přísady, jako jsou čokoládové lupínky, rozinky nebo ořechy.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Můžete je mírně zploštit hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou ovesné sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Ovesné sušenky s banánem – recept
Tyto ovesné banánové sušenky jsou nejen chutné, ale také zdravější alternativou tradičních máslových sušenek nebo měkkých vánočních sušenek. Jsou skvělou svačinkou nebo snídani.
Ingredience na ovesné sušenky s banánem
- 2 zralé banány, rozmačkané
- 1 a ½ šálku ovesných vloček
- ½ šálku arašídového másla (nebo jakéhokoli ořechového másla dle vašeho výběru)
- ¼ šálku medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky skořice (nepovinně)
- ¼ lžičky soli
- Nepovinné přísady: čokoládové lupínky, nasekané ořechy, sušené ovoce atd.
Postup na ovesné sušenky s banánem
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte rozmačkané banány, arašídové máslo, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt.
- Dobře promíchejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
- Do banánové směsi přidejte ovesné vločky, skořici (pokud používáte) a sůl. Míchejte, dokud se všechny přísady dobře nespojí.
- V případě potřeby vmíchejte volitelné přísady, jako jsou čokoládové lupínky, ořechy nebo sušené ovoce.
- Na připravený plech dávejte lžíce těsta na sušenky a rozdělte je od sebe.
- Každou sušenku mírně zploštěte hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte přibližně 12-15 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout.
- Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou ovesné banánové sušenky připraveny k vychutnání. Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Ovesné sušenky s čokoládou – recept
Tyto ovesné čokoládové sušenky jsou vynikající pochoutkou pro milovníky čokolády. Kombinace ovsa a čokolády vytváří žvýkací a dekadentní sušenky. Vychutnejte si je stejně jako sušenky z arašídového másla.
Ingredience na ovesné sušenky s čokoládou
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek univerzální mouky
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
- 1/2 šálku cukru krystal
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek čokoládových lupínků (polosladké nebo hořké)
Postup na ovesné sušenky s čokoládou
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve středně velké míse prošlehejte ovesné vločky, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Odstavte.
- V samostatné velké míse utřete změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Do směsi másla a cukru přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Postupně přidávejte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se nespojí. Vyhněte se přílišnému míchání.
- Vmíchejte čokoládové lupínky, dokud nejsou rovnoměrně rozprostřeny po celém těstě.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Můžete je mírně zploštit hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud okraje sušenek neztuhnou a nejsou mírně pevné.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou ovesné čokoládové sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Sušenky z ovesných vloček – recept
Recept si můžete upravit přidáním svých oblíbených ingrediencí nebo experimentováním s různými příchutěmi. Ať už dáváte přednost čokoládovým lupínkům, rozinkám nebo kombinaci chutí, tyto ovesné sušenky budou jistě lahodnou pochoutkou.
Ingredience na sušenky z ovesných vloček
- 1 hrnek nesoleného másla, změklého
- 1 šálek hnědého cukru
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 šálky ovesných vloček
- čokoládové lupínky, rozinky, ořechy, kokosové vločky atd.
Postup na sušenky z ovesných vloček
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte změklé máslo, hnědý cukr a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilkový extrakt.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte ovesné vločky a případné volitelné přísady, jako jsou čokoládové lupínky, rozinky, ořechy nebo kokosové vločky. Míchejte tak dlouho, dokud se v těstě rovnoměrně nerozdělí.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Můžete je mírně zploštit hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou ovesné sušenky připraveny k vychutnání. Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Domácí sušenky – recept
Ať už dáváte přednost klasickým čokoládovým sušenkám, ovesným sušenkám nebo jedinečným variacím, domácí sušenky jsou vynikajícím pohoštěním pro každou příležitost.
Ingredience na domácí sušenky
- 1 hrnek nesoleného másla, změklého
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- čokoládové lupínky, ořechy, sušené ovoce, strouhaný kokos atd.
Postup na domácí sušenky
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilkový extrakt.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- V případě potřeby vmíchejte libovolné přísady, jako jsou čokoládové lupínky, ořechy, sušené ovoce nebo strouhaný kokos. Míchejte tak dlouho, dokud se v těstě rovnoměrně nerozdělí.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Můžete je mírně zploštit hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou vaše domácí sušenky připraveny k vychutnání! Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
- Při přípravě domácích sušenek můžete být kreativní a přidávat různé chutě, textury a kombinace přísad.
Sušenky pro děti – recept
Tento recept na sušenky je díky sladkým chutím a zábavným přísadám ideální pro děti. Nechte je, aby vám pomohly s mícháním a zdobením, aby to byla zábavná a interaktivní činnost. Vychutnejte si lahodné domácí sušenky se svými nejmenšími.
Ingredience na sušenky pro děti
- 1 hrnek nesoleného másla, změklého
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek čokoládových lupínků
Postup na sušenky pro děti
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte změklé máslo, moučkový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilkový extrakt.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte čokoládové lupínky a případné volitelné přísady, jako jsou M&M’s, posypky nebo nasekané ořechy. Míchejte tak dlouho, dokud se v těstě rovnoměrně nerozdělí.
- Na připravený plech dávejte kulaté polévkové lžíce těsta a rozdělte je asi 2 cm od sebe. Můžete je mírně zploštit hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Po vychladnutí jsou sušenky pro děti připraveny k vychutnání. Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Ovesné placky – recept
Jakmile ovesné koláčky vychladnou, můžete si na nich pochutnat! Podávejte je obyčejné, s máslem nebo s oblíbeným sýrem či džemem. Ovesné placky jsou vydatnou a chutnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat jako svačinu nebo součást jídla.
Ingredience na ovesné placky
- 2 šálky ovesných vloček
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 4 polévkové lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
- Přibližně 1/2 šálku horké vody
Postup na placky z ovesných vloček
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte pečicím papírem.
- V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujte ovesné vločky, dokud nezískají konzistenci hrubé mouky.
- Ovesné vločky můžete také rozdrtit ručně pomocí hmoždíře a pěchovadla nebo válečku.
- V míse smíchejte rozdrcené ovesné vločky, univerzální mouku, sůl a jedlou sodu. Dobře promíchejte.
- Do suché směsi přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
- Za stálého míchání postupně přidávejte do směsi po troškách horkou vodu. Pokračujte v přidávání vody, dokud se těsto nespojí a nedrží tvar.
- Čistý povrch nebo podložku na válení posypte trochou mouky. Těsto položte na povrch a rozválejte ho na tloušťku přibližně 1/4 palce.
- Z vyváleného těsta vykrajujte kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou jednotlivé ovesné koláčky.
- Přeneste ovesné koláčky na připravený plech a nechte mezi nimi malou mezeru.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, nebo dokud ovesné koláčky na okrajích nezezlátnou.
- Vyjměte ovesné koláčky z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.
- Jakmile ovesné koláčky vychladnou, můžete si na nich pochutnat. Podávejte je obyčejné, s máslem nebo s oblíbeným sýrem či džemem.
Sušenky bez cukru – recept
Tyto ovesné sušenky bez cukru jsou přirozeně oslazené zralými banány a datlemi nebo rozinkami. Představují zdravější alternativu tradičních sušenek a jsou skvělou svačinkou nebo pochoutkou na cesty.
Ingredience na sušenky bez cukru
- 2 zralé banány, rozmačkané
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku neslazeného jablečného pyré
- 1/2 šálku nasekaných datlí nebo rozinek
- 1/2 šálku nasekaných ořechů (nepovinné)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice (nepovinně)
Postup na sušenky bez cukru
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- V míse smíchejte rozmačkané banány, ovesné vločky, neslazenou jablečnou omáčku, nasekané datle nebo rozinky, nasekané ořechy (pokud používáte), vanilkový extrakt a skořici (je-li třeba). Dobře promíchejte a spojte.
- Směs nechte 5-10 minut odstát, aby ovesné vločky vstřebaly část vlhkosti.
- Na připravený plech dávejte lžíce těsta na sušenky a rozdělte je od sebe.
- Každou sušenku mírně zploštěte hřbetem lžíce nebo rukou.
- Pečte přibližně 15-20 minut, nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky na plechu několik minut vychladnout. Poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Používejte klasické ovesné vločky. Vyhněte se použití instantních ovesných vloček, protože mohou ovlivnit strukturu sušenek. vychutnejte si přirozeně sladkou a zdravou chuť.