Recept na domácí pizzu

Hlavní jídlaPizzaSlané recepty
domaci-pizza

Domácí pizza z připraveného těsta je rychlá a snadná večeře na kterýkoli večer v týdnu. Dokonce i výroba vlastního těsta přidá k času přípravy opravdu jen pár minut. Nasypejte na ni své oblíbené přílohy a připravte se na mlsání.

Ingredience

  • 450 g těsta na pizzu, při pokojové teplotě nejméně 1 hodinu
  • 1/2 až 1 hrnek omáčky: rajčatová, smetanová nebo jiná omáčka
  • 2 až 3 hrnky dalších příloh: osmažená cibule, osmažené žampiony, feferonky, vařená klobása, vařená slanina, na kostičky nakrájená paprika, zbytky zeleniny nebo jiné oblíbené přílohy
  • 1 až 2 hrnky strouhaného nebo plátkového sýra (115 až 225 g), například mozzarella, Monterey Jack, provolone, fontina nebo jiný oblíbený sýr
  • Kukuřičná mouka nebo hladká mouka (nepovinné)

Postup

  1. Troubu předehřejte na teplotu 280 °C nebo vyšší. Umístěte rošt do spodní střední části trouby. Nebojte se opravdu zvýšit teplotu na nejvyšší stupeň, protože vysoká teplota pomůže vytvořit křupavější a chutnější kůrku. Troubu nechte alespoň 30 minut rozehřát.
  2. Těsto rozdělte na polovinu. Z jednoho těsta připravte 2 pizzy. Rozdělte těsto na poloviny a jednu polovinu přikryjte obrácenou mísou nebo čistou kuchyňskou utěrkou, zatímco budete připravovat první pizzu.
  3. Těsto rozválejte.
  4. Na plech naneste tenkou vrstvu olivového oleje. Pracujte s jedním kouskem těsta, rukama z něj vytvarujte velký disk a položte ho na plech. Pomocí rukou nebo válečku těsto zploštěte. Pokud se těsto začne smršťovat, nechte ho 5 minut odpočinout a poté pokračujte ve válení.
  5. Pizzu ozdobte. Polovinu omáčky naneste na střed pizzy a hřbetem lžíce ji rozetřete až k okrajům. Navršte polovinu polevy a polovinu sýra.
  6. Pizzu upečte. Pečte 5 minut a poté pizzu otočte. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a sýr se neroztaví a místy nezhnědne, tedy ještě 3 až 5 minut.
  7. Nakrájejte na plátky a podávejte. Přeneste pizzu na chladicí mřížku a nechte ji mírně vychladnout, dokud s ní nebudete moci manipulovat. Přeneste ji na prkénko, nakrájejte na kousky a podávejte.
  8. Zopakujte přípravu druhé pizzy ze zbývajícího těsta, sýra a polevy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang