Křehký steak ze svíčkové je opečený na česnekovo-rozmarýnovém másle a krevety se smaží ve stejně ochucené máslové omáčce. K jídlu stačí jen vařené nové brambory. Chutná to opravdu jako večeře v luxusní steakové restauraci – je to mimořádně chutné, šťavnaté a nezapomenutelné.
Ingredience
- 450 g filet mignon, 2 steaky
- 340 g velkých krevet, oloupaných, zbavených kůže a ocasu (21-25 kusů)
- 1 a 1/4 lžičky jemné mořské soli, nebo podle chuti
- 3/4 lžičky černého pepře, nebo podle chuti
- 1/2 lžíce rostlinného oleje nebo jakéhokoli oleje na vaření
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozčtvrcené
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Postup
- Krevety a steaky důkladně osušte papírovou utěrkou. Těsně před přípravou okořeňte steaky 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky černého pepře a krevety okořeňte 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky černého pepře nebo podle chuti.
- Rozpalte velkou litinovou pánev na středním/vysokém ohni. Jakmile je rozpálená do té míry, že se z ní začíná kouřit, přidejte 1/2 lžíce oliv a otáčejte pánví, aby se pokryla.
- Přidejte steaky a opékejte je 4 minuty z první strany, poté je otočte a opékejte je 3-4 minuty z druhé strany. Pomocí kleští steaky otočte na bok, aby se vyškvařil bílý tuk a opekly se okraje (30-60 sekund na každý okraj).
- Steaky vyjměte z pánve. Přendejte steaky na talíř a zakryjte je fólií, aby si odpočinuly.
- Snižte teplotu na střední a hned přidejte 3 lžíce másla, rozčtvrcené stroužky česneku a snítku rozmarýnu.
- Na pánev přidejte ochucené krevety a rozložte je do jedné vrstvy. Smažte asi 1 minutu z každé strany nebo dokud nezrůžoví, nezakryjí se a nejsou uvařené, poté pánev ihned stáhněte z ohně.
- Vraťte steaky na pánev, otočte je, aby se obalily v omáčce, a steaky a krevety přelijte lžící ochuceného másla. Podávejte pokapané další omáčkou.