Recept na smažený rib-eye steak

Hlavní jídlaHovězí masoMasoSlané recepty
hovězí steak recept

Hovězí maso podávejte minimálně středně propečené, ne-li středně propečené, aby se v něm vyškvařil tuk. Maso tak získá výraznou chuť – skvěle se hodí k omáčce z červeného vína.

Ingredience

  • 2 steaky z žebírka, každý o hmotnosti asi 200 g a tloušťce 2 cm
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 25 g másla
  • 1 stroužek česneku, ponechaný vcelku, ale jednou rozmačkaný
  • tymián, volitelně

Postup

  1. Až 8 hodin před přípravou steaky osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete.
  2. Na těžké pánvi, do které se pohodlně vejdou oba steaky, rozehřejte olej na silném plameni. Jakmile se olej začne třpytit, snižte teplotu na středně vysokou a přidejte máslo.
  3. Jakmile začne prskat, opatrně na pánev položte steaky a po stranách zastrčte česnek a bylinky.
  4. Steakya každých 30 sekund až 1 minutu opečte a otočte, aby získaly pěknou hnědou kůrčičku.
  5. Hrubým vodítkem jsou 4 minuty pro steaky rare, 5-6 minut pro medium a 8-10 minut pro well done.
  6. Pokud máte digitální teploměr, hledejte uprostřed steaku teplotu 50 °C pro rare, 60°C pro medium a 70°C pro well done. Steaky nechte alespoň 5 minut odpočívat.
  7. Zatímco steaky odpočívají, můžete k nim připravit klasickou omáčku z červeného vína.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang