Suroviny:
- 150 g ječných krup
- 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo – lze nahradit lžičkou slunečnicového oleje)
- 1 lžička kakaa, špetka skořice
- 4 lžíce sladěnky (ječný slad)
- 50 ml ovesného mléka
Příprava:
- Krupky namočíme nejméně na 4 hodiny, uvaříme cca 40 minut v tlakovém hrnci.
- V hrnci rozehřejeme ghí/olej, přidáme sladěnku.
- Sladěnka zpění, potom vmícháme kakao, skořici a ovesné mléko.
- Krátce povaříme, přidáme uvařené krupky. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je krém málo sladký, je možné ho dosladit např. agávovým sirupem.
Krém je výborný jako dezert ozdobený jahodou a posypaný lehce 70% čokoládou.
TIP: Když ječné kroupy zbudou, je možné zbytek využít na kaši – rozmixovat krupky dohladka a dochutit podle preference.