Pečená krůtí stehna jsou ideální kdykoli a hodí se i pro menší setkání nejen na Den díkůvzdání. Pečení při vysoké teplotě zajistí křupavou kůži a šťavnaté maso. Při tomto způsobu přípravy trvá tento recept jen něco málo přes hodinu.
Krůtí maso je oblíbená surovina, která se vyznačuje vysokou kvalitou bílkovin, vitaminy skupiny B, selenem, zinkem a fosforem. Díky bohatému přísunu živin může podporovat různé aspekty zdraví, včetně růstu a udržování svalové hmoty. Toto maso můžete snadno zařadit do polévek, salátů, kari, k zapečenému bulguru a mnoha dalších pokrmů.
Krůtí maso
Krůtí maso je bohaté na bílkoviny a je vynikajícím zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, zejména vitaminů skupiny B. Kousky bez kůže mají méně kalorií a tuku než ty s kůží.
Zpracované krůtí výrobky často obsahují nadměrné množství soli. Abyste se vyhnuli nadměrné konzumaci, vybírejte nezpracované krůtí maso. Krůtí maso je neuvěřitelně všestranné a lze ho přidávat do polévek, salátů a nákypů. Je také skvělou náhradou mletého hovězího masa, např. v podobě burgeru.
Pečené krůtí maso
Jedním z jednoduchých receptů z pečeného krůtího masa jsou pečená krůtí stehna, část masitých nohou, jsou ideální pro malé sváteční večeře, pro které může být celý krocan příliš velký. Pečené krůtí maso (krůtí stehna s kostí) je také skvělou alternativou ke kuřecímu (kuřecí stehna). Krůtí stehna pečená v troubě jsou také vynikající způsob přípravy tohoto tmavého masa pro další recepty, jako jsou nákypy a saláty.
Recept na krůtí stehna v troubě
Krůtí stehna v troubě jsou tou správnou volbou, pokud letos pořádáte menší Den díkůvzdání anebo rodinné setkání. Čtyři porce připravíte za 1 hodinu 15 minut.
Ingredience na krůtí stehna v troubě
- ½ hrnku soleného másla při pokojové teplotě
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžičky sušené petrželky
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 450 g baby brambor
- 2 velké cibule nakrájené nahrubo
- 8 stroužků česneku, mletého
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 krůtí stehna
- 1 středně velký citron, oloupaný a odšťavněný
Postup na krůtí stehna v troubě
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- V malé misce smíchejte máslo, tymián, rozmarýn, petrželku, česnekový prášek, kajenský pepř, sůl a černý pepř. Bylinkové máslo dejte stranou.
- Brambory, cibuli a česnek položte na plech. Pokapejte olivovým olejem; osolte a opepřete.
- Krůtí stehna osušte papírovou utěrkou; osolte a opepřete. Krůtí stehna položte na zeleninu na plech. Pod kůži a na maso vetřete bylinkové máslo. Navrch dejte citronovou kůru a šťávu.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Krůtu polévejte šťávou z plechu a pokračujte v pečení, přičemž krůtu každých 15 minut polévejte, dokud stehna nebudou uprostřed růžová, tedy ještě asi 30 minut. Kuchyňský teploměr zapíchnutý u kosti by měl ukazovat nejméně 74 °C.
Krůtí stehna pečená – recept
Snadná příprava vám uvolní čas na přípravu příloh, při přípravě receptu na pečené krůtí maso vám většinu času nezaberou ruce, protože většinu práce odvede trouba. Krůtí stehna pečená můžete podávat s kukuřičným nákypem, zapečenými těstovinami, pečenými bramborami nebo se zeleninou či brusinkovou omáčkou.
Ingredience na krůtí stehna pečená
- 3 krůtí stehna (450 g) s kůží a kostí
- 1/4 šálku (4 polévkové lžíce) nesoleného másla, změklého
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička sušených tymiánových lístků
- 1 lžička sušených lístků šalvěje
- 1/2 šálku krůtího nebo kuřecího vývaru
Postup na krůtí stehna pečená
- Shromážděte ingredience a rozehřejte troubu na 175 °C.
- Krůtu osušte papírovými utěrkami. Před pečením krůtu nikdy neoplachujte, protože bakterie na povrchu masa se rozptýlí a roznesou po kuchyni. Dobré osušení je spolehlivý postup a stačí k tomu, aby koření přilnulo ke kůži.
- V malé misce smíchejte změklé máslo, sůl, pepř, česnek, tymián a šalvěj a dobře promíchejte.
- Uvolněte kůži z masa a vetřete do něj část máslové směsi. Kůži uhlaďte zpět a potřete ji zbývající máslovou směsí.
- Stehna vložte do pekáče a kolem krůty nalijte vývar.
- Krůtí stehna pečte 60 až 70 minut nebo dokud teploměr na maso nezaznamená 74 °C, když je zapíchnete do masa od kosti.
- Vyjměte pánev z trouby, pevně ji přikryjte alobalem nebo víkem a před podáváním nechte 10 minut odpočívat. Pochutnejte si.
Pomalu pečená krůta – recept
Pomalu pečená krůta s jemným masem a křupavou kůží – nenapadá nás chutnější a jednodušší recept na krůtí stehna.
Ingredience na pomalu pečenou krůtu
- 1 velké celé krůtí stehno (asi 1,7 kg)
- 2 vrchovaté lžíce dijonské hořčice
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- 1 středně velký kořen petržele nebo 1 kousek celeru přibližně ve stejném množství jako mrkev
- 1 malá červená paprika
- 2 bobkové listy
- ½ šálku kuřecího vývaru 125 ml
- jemná mořská sůl a pepř
Postup na pomalu pečenou krůtu
- Osušte krůtí stehno. V případě potřeby ho kolem kloubu nařízněte. Pokud je vaše holandská trouba (nebo podobný hrnec) dostatečně velká, nemusíte to dělat. Potřete stehno hořčicí a posypte solí a pepřem. Vložte krůtu do holandské trouby nebo litinového pekáče.
- Rozčtvrťte cibuli a nakrájejte všechnu zeleninu na větší kousky. Stroužky česneku oloupejte, ale nechte je celé. Vložte je a bobkové listy do hrnce kolem krůtího stehna. Přilijte kuřecí vývar a dávejte pozor, abyste nevyplavili hořčici. Nalijte jen kolem stehna.
- Hrnec vložte do studené trouby a nastavte teplotu na 150 °C. Pečte 3,5 až 4 hodiny, dokud nebude kůže křupavá a maso velmi měkké.
- Čas od času zkontrolujte, zda kůže příliš neztmavla. Pokud se tak začne dít, položte na horní část hrnce velmi volně kus alobalu, prostě ho na něj položte, aniž byste na něj tlačili nebo se snažili hrnec uzavřít.
- Vyjměte krůtí stehno z hrnce, položte ho na nahřátý talíř, volně ho přikryjte alobalem a nechte odpočívat, zatímco budete připravovat omáčku.
- Zeleninu v hrnci rozmixujte na pyré, chuť upravte solí a pepřem.
- Pomalu pečenou krůtu podávejte s bramborami a zeleninou.
Pečené krůtí maso – recept na krůtí stehna v troubě
Pečené krůtí maso, krůtí stehna v troubě jsou rychlejší, jednodušší a přizpůsobivější než celá krůta a díky křupavé bronzové kůži a jemnému masu jsou stejně chutná. Tento recept můžete rozšířit, abyste nasytili tolik lidí, kolik jich budete servírovat, nebo pokud si chcete udělat něco navíc na zbytky.
Ingredience na pečené krůtí maso – krůtí stehna v troubě
- 1 citron
- 2 stroužky česneku, jemně nastrouhané, prolisované nebo mleté
- 1 lžíce mletých čerstvých tymiánových lístků, nejlépe citronového tymiánu
- 700 g krůtích stehen s kůží a kostí (2 střední stehna)
- košer sůl a černý pepř
- 1 střední červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- ½ šálku nahrubo nasekaných čerstvých nebo mražených brusinek
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžičky krystalového cukru
- 2 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kostičky
- ¼ šálku nasekaných čerstvých lístků koriandru, bazalky nebo petrželky, na podávání
Postup na pečené krůtí maso – krůtí stehna v troubě
- Z citronu nastrouhejte jemně ½ lžičky kůry a dejte ji do malé misky spolu s česnekem a tymiánem. Citron rozpulte a do misky vymačkejte 1 lžíci šťávy. Vše smíchejte na pastu.
- Krůtí stehna osušte a osolte a opepřete. Krůtí maso potřete pastou a stehna položte na talíř. Odkryté uložte do chladničky, aby mohla kůže oschnout, a to nejméně na 2 hodiny a maximálně na 2 dny.
- Mezitím vymačkejte zbylou šťávu z půlek citronů do středně velké mísy. Přidejte cibuli, brusinky, limetkovou šťávu, cukr a ¼ lžičky soli a dobře promíchejte. Směs nechte při pokojové teplotě za občasného promíchání odstát, dokud cibule nezvlhne a nezrůžoví, tedy 1 hodinu. Přikryjte a uložte do chladničky až do podávání. (Lze je připravit až 3 dny předem.)
- Rozehřejte troubu na 190 °C. Krůtí stehna položte na plech a potřete je máslem. Stehna pečte 40 až 50 minut, dokud není kůže křupavá, maso propečené a šťáva čistá. (Není třeba je nechat odpočívat.)
- Krůtí maso podávejte s trochou brusinek a nakládaných okurek navrchu, vše posypané bylinkami.
Pečené krůtí stehno s rýží – recept
Tento pokrm z pečených krůtích stehen s rýží je syté jídlo, které se skvěle hodí na večeři během všedního dne, jakmile se ochladí. Šťavnatá krůtí stehna jsou pečená v bylinkovém vývaru na lůžku z rýže.
Ingredience na pečené krůtí stehno s rýží
- 2 krůtí stehna
- voda
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené na kostičky
- 1/2 lžíce soli
- 2 stroužky česneku , mleté
- 1/2 lžičky čerstvé nebo sušené petrželky
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek dlouhozrnné rýže
Postup na pečené krůtí stehno s rýží
- Vložte krůtí stehna do čtyřlitrového hrnce a zalijte je vodou, přiveďte k varu na středním plameni a vařte 45 minut.
- Nalijte olivový olej do zapékací misky a vložte ji do trouby, troubu zapněte na 220 °C.
- Nakrájejte cibuli na kostičky; vyjměte pekáč z trouby a přidejte cibuli a sůl.
- Vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení, dokud nezměkne; asi 5 až 8 minut.
- Vyjměte zapékací misku, vylijte vývar z polévkového hrnce a zalijte jím cibuli.
- Vmíchejte prolisovaný česnek, petrželku, tymián a muškátový oříšek.
- Podle chuti osolte a opepřete. Přimíchejte rýži. Navrch položte krůtí stehna.
- Pečte v troubě 45 minut nebo dokud se nevstřebá všechna voda.
- Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
Jednoduchý recept z krůtího masa – krůtí plátky v troubě
Tento jednoduchý recept z krůtího masa je snadný na přípravu, skvělý na večeři, zbytky jídla i sendviče. Krůtí plátky v troubě připravíte za necelé 2 hodiny.
Ingredience na krůtí plátky v troubě
- ¼ hrnku změklého másla
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička papriky
- 1 lžička italského koření
- ½ lžičky směsi česnekového a bylinkového koření bez soli
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1,3 kg krůtí prsa s kůží
- 1 lžička mleté šalotky
- 1 lžíce másla
- 1 kapka suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce směsi mléka a smetany (nepovinné)
Postup na krůtí plátky v troubě
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- V míse smíchejte 1/4 šálku másla, česnek, papriku, italské koření, česnekové a bylinkové koření, sůl a černý pepř.
- Vložte krůtí prsa kůží nahoru do pekáče. Prsty uvolněte kůži a potřete krůtí prsa a pod kůží 1/2 máslové směsi. Zbylou máslovou směs si ponechte. Krůtí prsa volně podložte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, krůtí prsa potírejte zbylou máslovou směsí. Vraťte do trouby a pečte, dokud šťáva nevytéká a teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části prsou, který se nedotýká kosti, neukáže 74 °C, tedy ještě asi 30 minut. Před podáváním nechte krůtí prsa 10 až 15 minut odpočívat.
- Zatímco krůta odpočívá, přelijte kapání z pánve na pánev. Odstraňte přebytečný tuk a nechte na pánvi asi 1 polévkovou lžíci. Pánev postavte na mírný oheň; šalotku vařte a míchejte v tuku z krůtího masa, dokud nebude neprůhledná, asi 5 minut.
- Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla se šalotkou a zašlehejte bílé víno, přičemž z pánve seškrábejte všechny připečené kousky jídla. Šlehejte kuřecí vývar a mouku dohladka. Za stálého šlehání vařte, dokud nezhoustne. Pro krémovější a lehčí omáčku zašlehejte směs mléka a smetany.
- Krůtí plátky podávejte horké a pochutnejte si.
TIP: Vyzkoušejte recept na krůtí prsa a krůtí karbanátky, nebo ke krůtímu připravte americké brambory, salát Coleslaw či grilovanou zeleninu.