Mák je rekordmanem v obsahu vápníku – obsahuje ho až dvanáctkrát více než mléko. Už to je důvod, proč ho zařazovat do jídelníčku. Již 100 g mletého máku má obsahovat denní doporučenou dávku vápníku. Lze si ho dopřát například v podobě výborného makovce.
Suroviny:
- 240 g celozrnné hrubě mleté mouky (pšeničné, špaldové)
- 100 g mletého máku, 50 g mandlí
- 1 lžička skořice
- 80 g třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 400 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 50 ml oleje
Příprava:
- Loupané mandle pokrájejte najemno nebo použijte již koupené mandlové hranolky.
- Smíchejte mouku, mák, mandle, prášek do pečiva i cukr.
- Pokud je pro vás dostupný, použijte bezfosfátový prášek do pečiva.
- Do suché směsi přimíchejte olej a mléko a promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 30 minut na 170 stupňů.
- Po vychladnutí je možné polít polevou z karobu nebo ze 70% čokolády.
- Pokud máte rádi marmeládu, makovec můžete ještě předtím rozkrojit a promazat uprostřed marmeládou.