Dokážete připravit vynikající dušenou rybu z několika málo ingrediencí? Ano. Náš recept spojuje čerstvé rybí filé s aromatickými látkami, bílým vínem a rajčaty a vytváří rychlý, snadný a naprosto vynikající rybí guláš.
Ingredience
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 3 velké stroužky česneku, mleté
- 2/3 šálku čerstvých petrželových listů, nasekaných
- 1 a 1/2 šálku čerstvých nakrájených rajčat nebo 1 plechovka (400 g) celých nebo drcených rajčat i se šťávou
- 2 lžičky rajčatového protlaku, nepovinně
- 1 láhev (230 ml) škeblové šťávy (nebo 1 šálek vývaru z měkkýšů)
- 1/2 šálku suchého bílého vína (například Sauvignon blanc)
- 680 g pevných filetů z bílých ryb, jako je halibut, treska, nebo mořský okoun, nakrájených na kousky
- Špetka sušeného oregana
- Špetka sušeného tymiánu
- 1/8 lžičky omáčky Tabasco nebo více podle chuti
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další podle chuti
- 1 lžička soli a další podle chuti
Postup
- V hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a smažte ji 4 minuty. Přidejte česnek a smažte další minutu.
- Přidejte petržel a míchejte 2 minuty. Přidejte rajčata a rajčatový protlak a jemně vařte dalších asi 10 minut.
- Přidejte škeblovou šťávu, suché bílé víno a rybu. Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud není ryba uvařená a snadno se odděluje, asi 3 až 5 minut.
- Přidejte koření – sůl, pepř, oregano, tymián a tabasco. Podle chuti ještě osolte a opepřete.
- Vložte do jednotlivých misek a podávejte.
- Skvěle se podává s křupavým chlebem, který si můžete namáčet do dušeného rybího vývaru.