Karbanátky se dají vyrobit z jakékoliv luštěniny. Karbanátky se navíc velmi jednoduše a chutně dají upravit i bezlepkově. Po vychladnutí je možné je využít i jako svačinku.
Tyto kuličky z luštěnin jako hrášek, cizrna, čočka atd., jsou velmi snadné a rychlé. Jsou jednoduché, avšak přesto plné chuti. Pokud máte rádi luštěniny a vegetariánské a veganské recepty, jako třeba cizrnový falafel, fazolový salát s cibulí nebo karbanátky s kapustou, či mrkvovo celerové placky, musíte je vyzkoušet.
Perfektní dipy na luštěninové karbanátky
- Tzatziki – Okurku nastrouhejte a zbavte přebytečné vody pomocí cedníku, poté ji smíchejte s rostlinným jogurtem, mátou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí a pepřem. Před podáváním ji 30 minut chladíme.
- Rajčatová omáčka – Rajčatový protlak krátce provaříte a přidáte italské bylinky s česnekem.
- Majonéza – Můžete použít majonézu již připraveno, nebo naopak si ji připravit doma – není to nic složitého.
- Smažené karbanátky můžete také podávat s klasickými saláty jako je rajčatový nebo šopský salát.
Pečené hrachové karbanátky – recept
Připravte si jednoduché vegetariánské karbanátky jen z několika málo ingrediencí.
Ingredience na pečené hrachové karbanátky
- 1 hrnek uvařeného žlutého hrachu (žlutý půlený hrách)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- kukuřičná strouhanka
- pohanková mouka
- olej
- sůl
- majoránka
Postup na pečené hrachové karbanátky
- Pokud vaříme hrách jen kvůli karbanátkům, počítejme s cca 30 minutami vaření v tlakovém hrnci. Půlený hrách není třeba předem namáčet.
- Cibulku nakrájíme najemno a osmažíme na oleji.
- Hrách smícháme s prolisovaným česnekem a cibulkou, přidáme sůl a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Směs zahustíme strouhankou a moukou – zhruba půl na půl.
- Těsto bude husté tak, že se z něj budou dobře tvarovat placky, může trochu lepit.
- Dochutíme solí, případně dalším česnekem a majoránkou.
- Tvoříme placičky, které položíme na plech na pečicí papír a pečeme v troubě z každé strany cca 10 – 15 minut.
- Na plechu můžeme lehce zakápnout olejem.
- Podáváme s dýňovou kaší (nebo bramborem, bramborovou kaší).
Smažené karbanátky – recept
Tyto smažené karbanátky ze zeleného hrášku jsou vynikající jako předkrm nebo malá svačinka. Smažené karbanátky si perfektně vychutnáte s domácím guacamole.
Ingredience na smažené karbanátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená cibule
- 200 g mraženého hrášku
- 1 krajíc chleba
- 10 lístků bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na smažené karbanátky
- Cibuli a hrášek smažte 5-10 minut na olivovém oleji, v případě potřeby přidejte trochu vody. Dochuťte solí.
- Přendejte do kuchyňského robotu nebo použijte ruční mixér, přidejte chléb, bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a sestavte lehce navlhčenýma rukama.
- Osmažte na pánvi s trochou oleje, dokud nebudou z obou stran opečené.
Zapečené luštěninové karbanátky – recept
Popadněte ve spíži sáček luštěnin a připravte si dávku pečených hrachových karbanátků. Jsou veganské, bezlepkové a tak chutné, jak k jídlu, tak k svačině.
Ingredience na zapečené luštěninové karbanátky
- 1 lžíce oleje dle vlastního výběru
- 1 a 1/4 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce provensálských bylinek nebo sušených italských bylinek
- 1/2 šálku sušeného hrášku/cizrny/čočky
- 1/2 šálku dlouhozrnné hnědé rýže
- 4 šálky vody
- 1/2 šálku nasekané petrželové natě
- 1/4 šálku cizrnové mouky
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/8 lžičky černého pepře
Postup na zapečené luštěninové karbanátky
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte 6 až 7 minut do změknutí. Přidejte česnek a míchejte ještě 1 minutu.
- Do pánve přidejte zvolenou luštěninu, rýži, sušené bylinky a 4 šálky vody. Přiveďte k varu a vařte ještě 15 minut. Snižte teplotu na minimum a pánev přikryjte pokličkou.
- Vařte dalších 40 až 45 minut, nebo dokud není rýže uvařená, luštěnina dokonale měkká a většina (avšak ne všechna) tekutiny se vstřebá. Odstavte z ohně a mírně nebo úplně zchlaďte.
- Předehřejte troubu na 210 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Přidejte petrželku, cizrnovou mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud se nespojí. Směs by měla být dostatečně pevná, aby se dala tvarovat, avšak stále vlhká (podle potřeby přidejte více vody nebo cizrnové mouky).
- Naberte 20 stejně velkých kopečků (asi vrchovatou lžíci) masové směsi a z každého vytvarujte kuličku a položte ji na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut, dokud nejsou zlatohnědé a na okrajích křupavé.
- Podávejte teplé, obyčejné nebo přelité libovolnou omáčkou/dipem, v pitě/naanu nebo jako svačinu.
Rychlé veganské karbanátky – recept
Tento zdravý recept na veganské masové kuličky z pouhých 5 ingrediencí se skvěle hodí k obědu nebo večeři. Můžete je jíst zalité omáčkou nebo na špagetách, skvěle ale také chutnají v kombinaci se sýrovým dipem.
Ingredience na rychlé veganské karbanátky
- 1 plechovka fazolí pinto nebo černých fazolí
- 1/2 lžičky soli
- 1/3 šálku rychlých ovesných vloček nebo mandlové mouky
- 1 lžička mletého česneku nebo 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/2 šálku nakrájené cibule
Postup na rychlé veganské karbanátky
- Pokud místo smažení pečete, předehřejte troubu na 175 °C.
- Fazole dobře slijte a propláchněte. Vše smíchejte v kuchyňském robotu, dokud se rovnoměrně nerozmixují – přestaňte, dokud mají ještě nějakou strukturu, avšak nezůstávají žádné velké kousky.
- Vytvarujte kuličky a buď je osmažte na pánvi na troše oleje, nebo je položte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na prostředním roštu 10 minut. Poté každou kuličku otočte a pečte dalších 10 minut nebo dokud nedosáhnete požadované struktury.
Hrachové placky – recept
Vyzkoušejte jednoduché smažené hrachové placky, které se velmi podobají bramborákům.
Ingredience na hrachové placky
- 1/2 kg hrachu
- 100 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- 1 lžička vegety
- 3 stroužky česneku
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
- Pažitka
- Strouhanka
Postup na hrachové placky
- Hrách si přes noc namočíme.
- Druhý den přilijeme vodu, uvaříme do měkka a scedíme.
- Necháme vychladnout a rozmixujeme ho na jemnou kaši.
- Sýr a česnek nastrouháme, přidáme k hrachu a doplníme kořením a pak vejce a směs rozmícháme.
- Z těsta vytvoříme placky, obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji.
Hrachové karbanátky – recept
Dokonalé zelené karbanátky z mraženého hrášku nadchnou nejen vegetariány a vegany, ale také lidi, kteří dávají spíše přednost masu.
Ingredience na hrachové karbanátky
- 800 g mraženého hrášku
- Sůl
- 100 g loupaných pistácií
- Petrželka
- Šalvěj
- 1 vejce
- 80 g cizrnové mouky
- Čerstvě mletá červená paprika
- Citronová šťáva
- Rostlinný olej
Postup na hrachové karbanátky
- Hrášek blanšírujte v osolené vodě. Slijte ho, propláchněte ve studené vodě a znovu slijte.
- Nasekejte ho nahrubo v kuchyňském robotu. Vložte do mísy.
- Pistácie nasekejte najemno a přidejte k hrášku. Petrželku opláchněte, osušte, otrhejte listy a nasekejte najemno. Opláchněte a osušte šalvěj, nasekejte ji najemno. Petrželku, šalvěj a vejce přidejte k hrášku.
- Podle potřeby přidávejte cizrnovou mouku, dokud nebude směs vláčná. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Mokrýma rukama vytvarujte malé kuličky a obalte je ve zbytku mouky.
- Na pánvi rozehřejte olej a kuličky po několika kusech smažte asi 5-6 minut. Osušte je na papírových utěrkách a podávejte s případným dipem.
Veganské karbanátky z čočky
Tyto veganské masové kuličky jsou díky směsi čočky, hub, cibule a česneku křehké a chutné. Tipy, jak je připravit předem, najdete v našem článku. Čočku můžete uvařit až tři dny předem a směs na masové kuličky nechat přes noc v lednici.
Ingredience na veganské karbanátky z čočky
- 1 šálek nevařené zelené čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 115 g žampionů
- 115 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky fenyklového semínka
- 2 lžičky italského koření
- 2 lžičky houbového prášku, nepovinné
- 3 lžíce mletého lněného semínka
- 3 lžíce vody
- 1/4 šálku výživného droždí
- 1/2 šálku strouhanky
- Jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup na veganské karbanátky z čočky
- Propláchněte 1 hrnek čočky, vložte ji do středně velkého hrnce a zalijte dvěma až třemi centimetry vody.
- Přiveďte ji k varu, pak ji stáhněte na minimum, přikryjte a vařte, dokud téměř nezměkne, asi 15 minut. Mírné převaření čočky pomáhá dosáhnout nejlepší struktury masových kuliček.
- Před použitím je slijte a rozložte na plech, aby se vysušily. Pokud je připravujete předem, přendejte čočku do vzduchotěsné nádoby a uložte ji do chladničky až na tři dny.
- Nakrájejte houby a cibuli na větší kousky a poté je vložte do mísy kuchyňského robotu. Přidejte stroužky česneku a nasekejte najemno.
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středně nízké teplotě. Přidejte směs hub a cibule a za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout, asi 2 minuty.
- Vmíchejte 1/2 lžičky jemné mořské soli, italské koření, semínka fenyklu, houbový prášek a 1/2 lžičky pepře. Vařte, dokud houby nevydají tekutinu a ta se nevyvaří, zhruba dalších 5 minut.
- Vytřete mísu kuchyňského robotu a poté na dno mísy rozsypte lněnou mouku, tři lžíce vody, výživné droždí a strouhanku a nechte ji 5 minut v klidu.
- Několikrát pulzujte, aby se směs promíchala. Poté přidejte částečně uvařenou čočku a pulzujte, dokud se směs dobře nerozmixuje. Směs by měla vypadat z větší části smíchaná a téměř hladká.
- Restované karbanátky: V široké pánvi na středním ohni rozehřejte několik lžic olivového oleje. Jemně do oleje vložte masové kuličky a za občasného otáčení je smažte, dokud nebudou dobře propečené a uvnitř prohřáté.
- Pečené karbanátky: Karbanátky se pečou v troubě vyhřáté na 190 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Masové kuličky naaranžujte na plech a postříkejte nebo lehce pokapejte olejem. Pečte, dokud nezhnědnou a nejsou prohřáté – 20 až 25 minut.