Vyzkoušejte recept na irský pokrm colcannon. Tento používá změklé a křupavé zelí, česnek a pórek pro výraznější chuť.
Ingredience
- 5 středně velkých brambory (asi 800 g)
- sůl
- 6 lžic másla
- 2 pórky, pouze bílá a světle zelená část, podélně rozkrojený na polovinu, příčně nakrájený na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 šálky krouhaného hlávkového zelí (asi z ¼ velké hlávky)
- 1 a ¼ šálku mléka
- ½ šálku husté smetany
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 šalvěj, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Brambory v malém hrnci zalijte vodou; osolte je. Přiveďte k varu na středním plameni, pak teplotu snižte a vařte, dokud dužinou snadno neprojedete příborovým nožem, asi 30-40 minut. Sceďte je, nechte mírně vychladnout a oloupejte.
- Mezitím rozpusťte 4 lžíce másla ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte pórek a za častého míchání vařte 8-10 minut do úplného změknutí. Přidejte česnek a za častého míchání vařte, dokud není česnek voňavý a pórek nezačne na okrajích hnědnout, asi 3 minuty.
- Přidejte 1 hrnek zelí a za stálého míchání vařte, dokud nezvadne. Přidejte mléko a smetanu a přiveďte k varu.
- Přidejte brambory a zbývající 1 hrnek zelí a nahrubo je rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte solí a pepřem.
- Přendejte colcannon do velké servírovací mísy. Navrch dejte zbývající 2 lžíce másla a posypte šalvějí.