Kuřecí

Tuto klasiku francouzského bistra si snadno připravíte doma a skvěle se hodí ke krémové kaši nebo křupavému chlebu.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • Celkem: 1 hodina 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 lžička olivového oleje
  • 25 g másla
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule nakrájená na kousky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 200g balení malých žampionů
  • 225 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 snítky tymiánu
  • 500 ml kuřecího vývaru

Postup

  1. Ve velkém kastrolu s poklicí rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a polovinu z 25 g másla.
  2. Okořeňte 4 kuřecí stehna a smaž je z každé strany asi 5 minut dozlatova.
  3. Vyjměte je a dejte stranou.
  4. V pánvi rozpusťte zbývající máslo.
  5. Přidejte 1 nakrájenou cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezměkne.
  6. Přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, vařte asi 1 minutu, přidejte 200 g malých hříbků.
  7. Vařte 2 minuty a poté přidejte 225 ml červeného vína.
  8. Vmíchejte 2 lžíce rajčatového protlaku, nechte tekutinu asi 5 minut probublávat a redukovat, pak vmíchejte 2 snítky tymiánu a zalijte 500 ml kuřecího vývaru.
  9. Kuřecí stehna vraťte zpět do pánve, přikryjte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu, dokud kuře není velmi měkké.
  10. Kuřecí stehna vyjměte z pánve a udržujte je v teple.
  11. Omáčku rychle povařte asi 10 minut, dokud nezíská sirupovitou konzistenci a nezkoncentruje se v ní chuť.
  12. Kuřecí stehna vložte zpět do omáčky a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang