Naučte se, jak si doma připravit klasickou pizzu Margherita.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Pečení: 10 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 4 až 6 (2 pizzy)
Ingredience na omáčku
- 4 stroužky česneku
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička granulovaného cukru
- 1 lžička balzamikového octa
- 3/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Ingredience na pizzu
- 450 g těsta na pizzu, 1 hodinu při pokojové teplotě
- hladká mouka na poprášení
- jemně mletá kukuřičná mouka na poprášení
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
- 1/4 šálku volně balených čerstvých bazalkových listů, pokud jsou velké, nakrájených na proužky, rozdělené
- 230 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na plátky a rozděleného
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu, rozděleno
Postup
- Do spodní třetiny trouby umístěte rošt.
- Na rošt položte těžký plech s okrajem vzhůru nohama a troubu předehřejte na 230 °C.
- Připravte omáčku: vložte česnek do kuchyňského robotu s nástavcem s ostřím a mixujte, dokud nebude nasekaný nahrubo, 2 až 3 pulzy.
- Přidejte rajčata a jejich šťávu, olivový olej, cukr, ocet, sůl a pepř a zpracovávejte, dokud nevznikne pyré nebo požadovaná konzistence (20 až 30 sekund).
- Těsto na pizzu rozdělte na dva kusy.
- Pokud se těsto lepí, poprašte ho trochou hladké mouky.
- Dvanáctipalcový pečicí papír posypte kukuřičnou moukou a položte na něj těsto. Patou ruky těsto přitlačte na plocho.
- Rukama nebo válečkem ho vytvarujte od středu směrem ven do kulatého tvaru o průměru 10 palců.
- Těsto se bude lepit na papír.
- Pokud se začne smršťovat, počkejte několik minut, aby se uvolnilo, a pokračujte ve tvarování.
- Těsto potřete 1 lžičkou olivového oleje, pak na něj rozetřete 1/4 hrnku omáčky v tenké vrstvě a nechte na něm půlcentimetrový okraj.
- Opatrně vyjměte předehřátý plech z trouby a pomocí pečicího papíru přesuňte pizzu na zadní stranu plechu.
- Pečte 4 minuty.
- Pizzu pokryjte polovinou mozzarelly a nechte mezi plátky trochu místa.
- Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a křupavá a sýr se nerozpustí, dalších 6 až 7 minut.
- Vyjměte pizzu z trouby. Ihned ji pokapejte 2 lžičkami olivového oleje.
- Na pizzu rozprostřete polovinu bazalky a posypte ji polovinou parmazánu.
- Před krájením a podáváním nechte 2 minuty vychladnout.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a posypem.