Chcete si odpočinout od obvyklé zeleninové přílohy připravované v páře? Zkuste dnes večer opéct brokolici, zelené fazolky nebo květák.
Ingredience
- 500 g až 1 kg libovolné zeleniny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C a do středu trouby umístěte rošt.
- Mezitím připravte zeleninu. Zeleninu nakrájejte. V případě potřeby zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky, aby se rovnoměrně propekla.
- Pokud má zelenina po umytí ještě trochu vlhkosti, nezapomeňte ji co nejvíce osušit; čím sušší zelenina bude, tím lépe se upeče.
- Zeleninu přendejte do velké mísy. Přidejte olej, sůl a pepř a promíchejte. Pokud zelenina stále vypadá suchá nebo se nezdá být rovnoměrně obalená, přidejte více oleje.
- Zeleninu rozložte na plech s okrajem, do pánve odolné proti ohřevu v troubě nebo do zapékací mísy. Dbejte na to, aby byla v jedné vrstvě s malým odstupem.
- Pokud budou příliš namačkané, zelenina se bude místo pečení dusit – v případě potřeby použijte raději 2 plechy na pečení.
- Odhadněte dobu přípravy. Obecně platí, že měkčí zelenina, jako jsou zelené fazolky a květák, se uvaří za 10 až 20 minut, tvrdá a tvrdá zelenina, jako jsou zimní dýně a brambory, se bude péct 30 minut nebo déle. Velké kusy se také budou vařit déle než menší.
- Vložte zeleninu do trouby a začněte ji péct. Každých 10 až 15 minut zeleninu zkontrolujte a promíchejte.
- Pokračujte v pečení, dokud zelenina nebude snadno propíchnutelná vidličkou nebo nožem a dokud se na špičkách a okrajích neobjeví křupavé, zuhelnatělé kousky.
- Zeleninu přendejte na servírovací mísu a ochutnejte; v případě potřeby ji ještě osolte nebo opepřete.