Pizzu je dobrá možnost, jak si doma zpestřit oběd či večeři. S tímto těstem se dobře pracuje, je tenké, po upečení křehké. Jako náplň je možné využít cokoliv.
Suroviny na těsto:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky, jemně mleté
- 200 g polohrubé mouky
- cca 300 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička soli
Suroviny na oblohu:
- 2 mrkve
- 4 růžičky brokolice
- kukuřice
- uzený tempeh
- sýr gouda
Příprava:
- Suroviny na těsto smícháme, prohněteme, až je těsto vláčné a nelepivé.
- V případě potřeby přisypeme více mouky.
- Bochánek, který vytvoříme, poprášíme moukou a přikryjeme v míse utěrkou.
- Necháme kynout cca 1,5 hodiny. Poté rozprostřeme na plech. Toto množství těsta vystačí na velký plech a jednu kulatou formu.
- Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubo, brokolici omyjeme a nakrájíme na drobno.
- Zeleninu lehce podusíme s malým množstvím vody a soli (cca 3 minuty).
- Zeleninu rozprostřeme na tence vyválené těsto na plechu (na těsto je možné nalít lehce domácího kečupu nebo protlaku).
- Posypeme nastrouhaným tempehem, zasypeme kukuřicí a nakonec přidáme sýr.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut.
TIP: Dobré je na těsto posypat oloupaná na drobno nakrájená rajčata, tato zdravá pizza je potom šťavnatější.