Pizzu je dobrá možnost, jak si doma zpestřit oběd či večeři. S tímto těstem se dobře pracuje, je tenké, po upečení křehké. Jako náplň je možné využít cokoliv.

Suroviny na těsto: 

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky, jemně mleté
  • 200 g polohrubé mouky
  • cca 300 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli

Suroviny na oblohu:

  • 2 mrkve
  • 4 růžičky brokolice
  • kukuřice
  • uzený tempeh
  • sýr gouda

Příprava:

  • Suroviny na těsto smícháme, prohněteme, až je těsto vláčné a nelepivé. 
  • V případě potřeby přisypeme více mouky. 
  • Bochánek, který vytvoříme, poprášíme moukou a přikryjeme v míse utěrkou. 
  • Necháme kynout cca 1,5 hodiny. Poté rozprostřeme na plech. Toto množství těsta vystačí na velký plech a jednu kulatou formu.
  • Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubo, brokolici omyjeme a nakrájíme na drobno.
  • Zeleninu lehce podusíme s malým množstvím vody a soli (cca 3 minuty).
  • Zeleninu rozprostřeme na tence vyválené těsto na plechu (na těsto je možné nalít lehce domácího kečupu nebo protlaku).
  • Posypeme nastrouhaným tempehem, zasypeme kukuřicí a nakonec přidáme sýr.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut.

TIP: Dobré je na těsto posypat oloupaná na drobno nakrájená rajčata, tato zdravá pizza je potom šťavnatější.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang