Levný kus hovězího masa, jednoduché ingredience ze spíže, trocha trpělivosti a těstoviny pappardelle.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 2 hodiny 30 minut
- Celkem: 2 hodiny 50 minut
- Počet porcí: 5
Ingredience
- 1,2 kg hovězího masa nebo jiného hovězího masa na pomalé vaření, nakrájeného na 4 stejné kusy
- 1 lžíce soli
- černý pepř
- 3 lžíce olivového oleje, odděleně
- 3 stroužky česneku, mletého
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 šálek celeru, nakrájený na kostičky
- 800 g drcených rajčat v plechovce
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 kostky hovězího bujónu, rozdrcené
- 250 ml červeného vína (např. merlot, cabernet sauvignon)
- 375 ml vody
- 3/4 lžičky sušeného tymiánu nebo 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 3 sušené bobkové listy
- 500 g sušených pappardelle nebo jiné těstoviny dle výběru
- čerstvě nastrouhaný parmezán
- čerstvá petrželka, jemně nasekaná – volitelně
Postup
- Hovězí maso osušte a posypte solí a pepřem.
- V těžkém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na vysokou teplotu.
- Přidejte hovězí maso a každý kousek důkladně opečte ze všech stran, dokud nebude velmi propečený (celkem 3 až 5 minut), poté ho vyjměte na talíř.
- Ztlumte sporák na středně nízkou teplotu a přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte česnek a cibuli a smažte 2 minuty.
- Poté přidejte mrkev a celer a pomalu smažte 5 minut.
- Přidejte zbývající ingredience Ragu a vraťte hovězí maso do hrnce (včetně vypuštěné šťávy).
- Zesilte sporák a přiveďte ho k varu, pak ho ztlumte na minimum, aby velmi jemně bublal.
- Přikryjte hrnec a nechte vařit 2 hodiny nebo dokud není hovězí maso dostatečně měkké, aby se dalo rozdrobit.
- Hovězí maso vyjměte a poté ho nahrubo rozdrťte dvěma vidličkami. Poté maso vraťte do hrnce.
- Vařte 30 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne – hovězí maso během tohoto kroku ještě trochu změkne.
- Dochuťte hovězí maso solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Pokud je omáčka na váš vkus příliš kyselá, přidejte 1/2 lžičky cukru.
- Přiklopte pokličkou a odstavte, dokud nebude připravena k podávání.
- Přiveďte k varu velký hrnec vody s 1 lžící soli.
- Přidejte těstoviny a vařte je o 1 minutu kratší dobu, než je doporučená doba vaření podle návodu na obalu.
- Mezitím dejte 5 šálků Ragu do velmi velké pánve, hrnce nebo použijte 2 normální pánve.
- Zatímco se těstoviny vaří, zahřívejte je na vysokém ohni.
- Když jsou těstoviny hotové, přendejte je pomocí kleští přímo z hrnce do pánve.
- Do pánve přidejte 3/4 šálku vody z těstovin.
- Těstoviny jemně promíchávejte po dobu 1 až 2 minut, dokud se voda z omáčky neodpaří a nezůstane hustá omáčka Ragu, která těstoviny pokryje.
- Podávejte s velkým množstvím čerstvě nastrouhaného parmezánu.