Tato polévka má mírně nasládlou chuť. Římský kmín jí navíc dodá chuť trochu neobvyklou.
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 3 růžičky brokolice
- 150 g červené čočky loupané půlené
- 100 ml sójová smetana (nebo obyčejná 33%)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička tymiánu
- olej nebo ghí
Příprava:
- Cibulku nakrájejte na drobno a na olivovém oleji nebo ghí osmažte do zlatova.
- Přidejte římský kmín, lehce osmažte (cca 10 vteřin) a vsypte brambory s mrkví nakrájené na kostičky a červenou čočku.
- Zalijte vodou, osolte, přisypejte tymián (případně použijte zeleninový vývar Wurzl), povařte 15 minut.
- Poté přidejte brokolici a vařte dalších 5 minut.
- Čočka by již měla být rozvařená a měkká.
- Na konci vmíchejte smetanu.
Čočka je výborná do polévek. S čočkou je spousta chutných receptů na polévky. Za vyzkoušení stojí polévka z červené čočky pro děti a také tento recept na polévku z černé čočky.
Pokud má někdo rád smetanové polévky, určitě by měl vyzkoušet staročeskou kulajdu. Tradiční česká kulajda je plná hub a dokonale zasytí.