Příprava tohoto chleba je velmi jednoduchá jak pro začátečníky, tak i pro ty, kteří nemají na pečení moc času. Výsledek je přitom výborný.
Suroviny:
- 100 g žitného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 450 g pšeničné celozrnné mouky
- 600-700 ml vlažné vody
- 1 lžíce soli
Příprava:
- Smíchejte žitný kvásek s ostatními surovinami.
- Přidejte semínka a koření podle vlastní chuti.
- Osvědčilo se mi používat chlebové koření od Sonnentoru nebo Rosovické koření.
- Vymíchejte řidší těsto, kterým naplňte obdélníkovou chlebovou formu.
- Přikryjte utěrkou a nechejte kynout cca 6 – 8 hodin.
- Dejte do rozehřáté trouby, na 230 stupňů a pečte 30 minut.
- Poté potřete chleba vodou a pečte dál na 200 stupňů dalších 20 – 30 minut.
- Vyndejte z formy a nechte vychladnout.
A co zkusit z kvásku další recept, oblíbený je také tento recept na domácí chleba z kvásku.