Smažené kuřecí s rýží. Toto klasické jídlo se připravuje na plotně z kuřecího masa, vajec, cibule, mrkve, hrášku a rýže. Alternativou k tomuto pokrmu je zeleninová smažená rýže.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 350 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 1 lžička soli, rozdělená
- 3 lžíce řepkového oleje (nebo jakéhokoli vysokoteplotního oleje), rozdělené
- 3 velká vejce, rozšlehaná
- 2/3 šálku žluté cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2/3 šálku mraženého hrášku, propláchnutého pod teplou vodou z kohoutku na několik vteřin a rozmraženého
- 4 šálky vařené jasmínové rýže
- 2 šalotky nakrájené na plátky (oddělte bílé a světle zelené části od tmavě zelených)
- 1/2 lžičky čínského koření – volitelně
- 2 a 1/2 lžíce sójové omáčky nebo tamari
- 1 lžička sezamového oleje
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kostky.
- Kuře posypte 1/2 lžičky soli a promíchejte.
- Odložte kuře asi na 10 minut stranou.
- Rozpalte wok nebo velkou pánev na středně vysokou teplotu.
- Přilijte lžíci oleje a přidejte rozšlehaná vejce.
- Pomocí špachtle vejce rychle zamíchejte a sraženinu při tom rozbijte na menší kousky.
- Vejce přendejte na talíř.
- Přidejte další lžíci oleje do pánve wok.
- Přidejte kuře a za občasného míchání vařte 4 až 5 minut.
- Vypněte oheň a přeneste uvařené kuře na talíř.
- Pomocí špachtle seškrábněte kousky kuřete, které se ještě přichytily k pánvi wok, aby se v dalším kroku nepřipálily.
- Wok (nebo pánev) můžete také otřít papírovými utěrkami.
- Na středně silném ohni rozpalte 1 lžíci oleje.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a vařte ji 1 minutu, dokud nezačne měknout.
- Přimíchejte prolisovaný česnek a zázvor a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a za častého míchání vařte 2 minuty.
- Přidejte 1/2 lžičky soli a hrášek a promíchejte.
- Přidejte rýži do woku nebo na pánev k zelenině a promíchejte.
- Hřbetem špachtle rozbijte případné velké kusy rýže, aby se rozpadly.
- Přidejte bílé a zelené části nakrájené šalotky (tmavě zelené části si nechte) a prášek z pěti koření.
- Promíchejte, aby se směs spojila.
- Pokud se rýže začne lepit na pánev, přilijte ještě trochu oleje.
- Rýži pokapejte sójovou omáčkou a sezamovým olejem a promíchejte.
- Vmíchejte vařené kuře, míchaná vejce a tmavé části šalvěje.
- Krátce promíchejte, aby se vše spojilo, a vařte další 1 až 2 minuty.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více sójové omáčky.
- Podávejte ihned horké.