Recept na rajčatový bisque

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
Rajčatový bisque

Tento rajčatový bisque je důkazem toho, že k přípravě lahodného rajčatového bisque nepotřebujete celý koš domácích rajčat. Tento recept používá konzervovaná rajčata.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
  • ½ šálku celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 špetka soli
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 nádoba kuřecího vývaru nebo více podle potřeby
  • 1 plechovka drcených rajčat San Marzano
  • ½ lžičky papriky
  • 1 špetka čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
  • 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
  • 3 lžíce nevařené jasmínové rýže
  • 1 lžička bílého cukru nebo podle chuti
  • ½ šálku husté smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce husté smetany ke šlehání, rozdělit
  • 2 lžíce tence nakrájených lístků čerstvé bazalky, rozdělené

Postup

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  2. Vařte a míchejte cibuli a celer se špetkou soli, dokud cibule nezprůsvitní, 5 až 8 minut.
  3. Vmíchejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  4. Do cibulové směsi nalijte kuřecí vývar a rajčata.
  5. Přiveďte k varu a dochuťte paprikou, černým pepřem a kajenským pepřem.
  6. Stáhněte teplotu na minimum a vmíchejte do polévky rýži.
  7. Občas sbírejte pěnu a vařte, dokud rýže a zelenina velmi nezměknou, 35 až 45 minut.
  8. Přidejte cukr.
  9. Polévku rozmixujte ponorným mixérem v hrnci dohladka.
  10. Do polévky zašlehejte 1/2 šálku smetany a podle potřeby ji dochuťte solí, černým pepřem, kajenským pepřem a cukrem.
  11. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru.
  12. Pokud je polévka příliš řídká, vařte ji za častého míchání, dokud se nezredukuje a mírně nezhoustne, asi 10 minut.
  13. Naberte do ohřátých misek.
  14. Každou misku ozdobte kapkou smetany a nahoru dejte asi 1 lžičku nasekané bazalky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang