Vyzkoušejte tuto jednoduchou rybu s hranolky. Rybí filety mají bezstarostnou povrchovou úpravu, která je zdravá, stejně tak křupavá a zlatavá jako smažená.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 střední brambory (asi 450 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky pepře
- 1 velké vejce
- 2 lžíce vody
- 2/3 šálku drcených kukuřičných lupínků
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- 450 g filetů z tresky jednoskvrnné nebo tresky obecné
- 1/4 lžičky soli
- tatarská omáčka – volitelně
Postup
- Předehřejte fritézu na 200 °C.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je podélně na plátky o tloušťce 1 cm.
- Plátky nakrájejte na tyčinky o tloušťce 1 cm.
- Ve velké míse promíchejte brambory s olejem, pepřem a solí.
- Po částech pokládejte brambory v jedné vrstvě na tác v koši fritézy
- Vařte, dokud brambory nezměknou, 5-10 minut.
- Přehazujte brambory, aby se znovu rozprostřely.
- Vařte, dokud lehce nezhnědnou a nezkřehnou, ještě 5-10 minut.
- Mezitím v mělké misce smíchejte mouku a pepř.
- V jiné mělké misce rozšlehejte vejce s vodou.
- Ve třetí misce smíchejte kukuřičné lupínky se sýrem a kajenským pepřem.
- Ryby posypeme solí.
- Ponořte je do moučné směsi, aby se obalily z obou stran. Přebytečnou směs oklepejte.
- Ponořte rybu do vaječné směsi a poté do směsi kukuřičných lupínků a poklepejte, aby se obal lépe držel.
- Hranolky vyjměte z košíku. Udržujte je teplé.
- Rybu položte v jedné vrstvě na tác ve fritovacím koši.
- Smažte, dokud ryba lehce nezhnědne a nezačne se snadno odlupovat vidličkou, 8-10 minut, v polovině vaření obraťte. Nepřevařujte.
- Hranolky vraťte do koše, aby se prohřály.
- Ihned podávejte. V případě potřeby podávejte s tatarskou omáčkou.