Veggie pokrm na večeři, který se hodí jako samostatný veganský hlavní chod nebo jako komplexní příloha podávaná ke kořeněnému pečenému masu nebo rybě. Pokud máte rádi sýry vyzkoušejte rychlé jídlo v podobě pečené máslové dýně se sýrem.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce thajské žluté kari pasty nebo vegetariánské alternativy
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 3 velká stébla citronové trávy, naklepaná hřbetem nože
- 6 kardamonových lusků
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 kus dýně nebo malé dýně (asi 1 kg)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 400 ml plechovka kokosového mléka se sníženým obsahem tuku
- 400 g plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
- 2 limetky
- velká hrst lístků máty
- chléb naan k podávání
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a jemně na něm 2-3 minuty smažte kari pastu s cibulí, citronovou trávou, kardamomem a hořčičným semínkem, dokud se nerozvoní.
- Vmíchejte dýni nebo dýni do pánve a obalte ji v pastě, poté přilijte vývar a kokosové mléko.
- Vše přiveďte k varu, přidejte cizrnu a vařte asi 10 minut, dokud dýně nezměkne.
- Kari nyní můžete vychladit a zmrazit až na 1 měsíc.
- Do kari vymačkejte šťávu z jedné limetky, druhou limetku nakrájejte na klínky a podávejte vedle.
- Těsně před podáváním natrhejte lístky máty a spolu s limetkovými klínky a teplými chleby naan je přineste na stůl.