Pečená kořenová zelenina

Jednoduchý recept na pečení jakékoli směsi kořenové zeleniny – mrkve, pastináku, sladkých brambor, červené řepy nebo tuřínu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 až 45 minut
  • Celkem: 50 až 55 minut
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 1,3 kg kořenové zeleniny, například mrkve, pastináku, sladkých brambor a červené řepy
  • 1 malá červená cibule
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů rozmarýnu

Postup

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 220 °C.
  2. V případě potřeby oloupejte 1,3 kg kořenové zeleniny a nakrájejte ji na hrubé kousky o velikosti 2,5 cm.
  3. Nakrájejte 1 malou červenou cibuli na 2,5 cm velké kousky. Kořenovou zeleninu a červenou cibuli položte na plech s okrajem.
  4. Pokapejte 1/4 šálku olivového oleje, posypte 1 a 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře a rovnoměrně promíchejte.
  5. Rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  6. Pečte 30 minut.
  7. Mezitím nasekejte 2 lžíce nahrubo nasekaných listů rozmarýnu.
  8. Vyjměte plech z trouby, posypte zeleninu rozmarýnem a promíchejte.
  9. Rozložte zpět do rovnoměrné vrstvy.
  10. Pokračujte v pečení, dokud zelenina nezměkne a nezkaramelizuje, tedy dalších 10 až 15 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang