Recept na vepřovou pečeni s křupavými škvarky

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové maso
Vepřová pečeně

Recept na nejlepší vepřovou pečeni s křehkým masem a křupavými škvarky.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodiny 20 minut
  • Celkem: 3 hodiny 35 minut
  • Počet porcí: 10 až 12

Ingredience

  • 3 kg vepřové plece bez kůže, ne porcované
  • 3 lžičky kuchyňské/košer soli
  • 1 a 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 1 lžíce + 1 lžička olivového oleje
  • 1 hlavička česneku, vodorovně rozpůlená
  • 2 cibule, rozpůlené (hnědá, bílá, červená)
  • 2 šálky suchého bílého vína nebo alkoholického či nealkoholického moštu

Na omáčku:

  • 1/4 šálku mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • sůl a pepř

Postup

  1. Kůži osušte papírovými ručníky. Pokud vám to čas dovolí, nechte ji přes noc odkrytou v chladničce (pomáhá i 1 hodina). Pokud ne, extra dobře ji naklepejte.
  2. Předehřejte troubu na 220 °C.
  3. Posypte vepřové maso 1 a 1/2 lžičky soli, celým pepřem a všemi semínky fenyklu a 1 lžící olivového oleje.
  4. Vetřete do masa, přímo do všech štěrbin a trhlin.
  5. Vepřové maso otočte, kůži pokapejte 1 lžičkou oleje a prsty ji celou potřete.
  6. Celou kůži posypte zbývající 1 a 1/2 lžičky soli a dbejte na rovnoměrné pokrytí.
  7. Z neosolených míst se nestanou bublinkové škvarky, ale tvrdý plochý plát.
  8. Vložte rozpůlené cibule česneku a cibuli do pekáče. Na ně položíme vepřové maso kůží nahoru.
  9. Do pánve opatrně nalijte víno a dbejte na to, abyste nenamočili kůži. Přeneste do trouby.
  10. Snižte teplotu trouby na 160° C.
  11. Pečte 2 a půl hodiny.
  12. Po hodině a půl zkontrolujte, zda se vepřové maso neprohýbá a zda není celkový povrch kůže značně nerovný.
  13. Pokud ano, upravte povrch kůže tak, aby byl co nejrovnější, pomocí koulí z alobalu a přesunutím velkých uvolněných kusů vepřového masa na stranu.
  14. Poté vraťte na zbývající 1 hodinu do trouby.
  15. Pokud pánev vysychá, přidejte trochu vody.
  16. Pokud jsou na kůži lysá místa bez soli (např. odpadla), lehce ji postříkejte olejem ve spreji (nebo lehce potřete olejem) a poté posypte solí.
  17. Pokud vaše trouba tuto teplotu nedosahuje, zvyšte teplotu na 250 °C nebo na nejvyšší možnou teplotu.
  18. Vraťte vepřové maso do trouby na 30 minut, podle potřeby otáčejte pekáčem, dokud nebude kůže křupavá a po celém povrchu bublinkatá.
  19. V případě potřeby zakryjte hotové části alobalem, který zajistěte párátky namočenými ve vodě, a zbylé části nechte křupat.
  20. Vepřové maso přendejte na servírovací talíř, volně zakryjte fólií (nebojte se, škvarky zůstanou velmi křupavé) a nechte 20 minut odstát (vydrží teplé až 1 hodinu).
  21. Poté ho nakrájejte na plátky.
  22. Podávejte s omáčkou. Nelijte omáčku na škvarky – nalijte ji stranou.
  23. Odstraňte 3 lžíce tuku z pekáče a přendejte ho do hrnce.
  24. Vložte cedník nad mísu a vyškrábněte do něj všechny zbývající šťávy z pánve (včetně cibule a česneku).
  25. Šťávu vymačkejte a cibuli a česnek vyhoďte.
  26. Odstraňte přebytečný tuk z povrchu a vyhoďte ho.
  27. Rozehřejte hrnec s tukem na střední teplotu. Přidejte mouku a vařte 1 minutu.
  28. Za stálého šlehání přilévejte vývar, aby se v něm netvořily hrudky.
  29. Poté přilijeme scezenou šťávu z pánve.
  30. Vařte, dokud nezhoustne na konzistenci sirupu – asi 3 minuty – při podávání ještě více zhoustne, když trochu vychladne.
  31. Podle chuti osolíme a opepříme.
  32. Nalijte do džbánu. Podávejte s vepřovým masem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang