Recept na nejlepší vepřovou pečeni s křehkým masem a křupavými škvarky.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 3 hodiny 20 minut
- Celkem: 3 hodiny 35 minut
- Počet porcí: 10 až 12
Ingredience
- 3 kg vepřové plece bez kůže, ne porcované
- 3 lžičky kuchyňské/košer soli
- 1 a 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžičky fenyklových semínek
- 1 lžíce + 1 lžička olivového oleje
- 1 hlavička česneku, vodorovně rozpůlená
- 2 cibule, rozpůlené (hnědá, bílá, červená)
- 2 šálky suchého bílého vína nebo alkoholického či nealkoholického moštu
Na omáčku:
- 1/4 šálku mouky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- sůl a pepř
Postup
- Kůži osušte papírovými ručníky. Pokud vám to čas dovolí, nechte ji přes noc odkrytou v chladničce (pomáhá i 1 hodina). Pokud ne, extra dobře ji naklepejte.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Posypte vepřové maso 1 a 1/2 lžičky soli, celým pepřem a všemi semínky fenyklu a 1 lžící olivového oleje.
- Vetřete do masa, přímo do všech štěrbin a trhlin.
- Vepřové maso otočte, kůži pokapejte 1 lžičkou oleje a prsty ji celou potřete.
- Celou kůži posypte zbývající 1 a 1/2 lžičky soli a dbejte na rovnoměrné pokrytí.
- Z neosolených míst se nestanou bublinkové škvarky, ale tvrdý plochý plát.
- Vložte rozpůlené cibule česneku a cibuli do pekáče. Na ně položíme vepřové maso kůží nahoru.
- Do pánve opatrně nalijte víno a dbejte na to, abyste nenamočili kůži. Přeneste do trouby.
- Snižte teplotu trouby na 160° C.
- Pečte 2 a půl hodiny.
- Po hodině a půl zkontrolujte, zda se vepřové maso neprohýbá a zda není celkový povrch kůže značně nerovný.
- Pokud ano, upravte povrch kůže tak, aby byl co nejrovnější, pomocí koulí z alobalu a přesunutím velkých uvolněných kusů vepřového masa na stranu.
- Poté vraťte na zbývající 1 hodinu do trouby.
- Pokud pánev vysychá, přidejte trochu vody.
- Pokud jsou na kůži lysá místa bez soli (např. odpadla), lehce ji postříkejte olejem ve spreji (nebo lehce potřete olejem) a poté posypte solí.
- Pokud vaše trouba tuto teplotu nedosahuje, zvyšte teplotu na 250 °C nebo na nejvyšší možnou teplotu.
- Vraťte vepřové maso do trouby na 30 minut, podle potřeby otáčejte pekáčem, dokud nebude kůže křupavá a po celém povrchu bublinkatá.
- V případě potřeby zakryjte hotové části alobalem, který zajistěte párátky namočenými ve vodě, a zbylé části nechte křupat.
- Vepřové maso přendejte na servírovací talíř, volně zakryjte fólií (nebojte se, škvarky zůstanou velmi křupavé) a nechte 20 minut odstát (vydrží teplé až 1 hodinu).
- Poté ho nakrájejte na plátky.
- Podávejte s omáčkou. Nelijte omáčku na škvarky – nalijte ji stranou.
- Odstraňte 3 lžíce tuku z pekáče a přendejte ho do hrnce.
- Vložte cedník nad mísu a vyškrábněte do něj všechny zbývající šťávy z pánve (včetně cibule a česneku).
- Šťávu vymačkejte a cibuli a česnek vyhoďte.
- Odstraňte přebytečný tuk z povrchu a vyhoďte ho.
- Rozehřejte hrnec s tukem na střední teplotu. Přidejte mouku a vařte 1 minutu.
- Za stálého šlehání přilévejte vývar, aby se v něm netvořily hrudky.
- Poté přilijeme scezenou šťávu z pánve.
- Vařte, dokud nezhoustne na konzistenci sirupu – asi 3 minuty – při podávání ještě více zhoustne, když trochu vychladne.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Nalijte do džbánu. Podávejte s vepřovým masem.