Klasická pochoutka z italské pizzerie, česnekové uzlíky, jsou proužky pizzového těsta svázané do uzlu, upečené a posypané rozpuštěným máslem, česnekem a petrželkou.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 14 minut
- Přídavný čas: 3 hodiny
- Celkem: 3 hodiny 54 minut
- Počet porcí: 32
Ingredience
- 1 balení aktivního sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 207 ml teplé vody
- 300 g chlebové mouky plus další na pracovní plochu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje plus další na vymazání mísy a potření uzlů
Na obalení:
- 5 lžic nesoleného másla
- 4 stroužky česneku (rozemleté)
- 1/4 šálku mleté petrželky
- 1 lžička soli
Postup
- Droždí a cukr rozmíchejte v malé misce s teplou vodou a nechte 3 až 5 minut odstát, dokud nezačne pěnit.
- Ve velké míse prošlehejte mouku se solí.
- Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj olivový olej a poté směs droždí, cukru a vody.
- Smíchejte je dohromady, abyste vytvořili měkké těsto, a hněťte je 5 až 10 minut.
- Těsto by mělo být měkké a lepivé. Pokud je příliš suché, přidejte ještě 1 nebo 2 lžíce vody.
- Těsto dobře pomoučenýma rukama vytvarujte do tvaru koule a lehce potřete olivovým olejem.
- Vložte ho do velké mísy, přikryjte fólií a postavte na slunné místo, aby vykynulo do dvojnásobné velikosti. To by mělo trvat 90 minut až několik hodin.
- Případně ho můžete dát do lednice přes noc nebo až na 24 hodin, aby pomalu vykynulo (a získalo více chuti).
- Když se těsto zdvojnásobí, rozkrojte ho na čtvrtiny.
- Vyložte 2 velké plechy a vyložte je silikonovou podložkou nebo pečicím papírem.
- Pracovní plochu a ruce si vysypte moukou. Pracujte s jedním dílem po druhém a zploštěte ho na hrubé obdélníky o rozměrech 10 x 12 cm.
- Každý obdélník těsta nakrájejte ostrým nožem nebo kolečkem na pizzu na 4 dlouhé proužky (2,5 x 12 cm).
- Tyto proužky rozřízněte uprostřed na polovinu. Nyní byste měli mít 8 proužků (2,5 x 6 cm).
- Vezměte jeden kus po druhém a vytvořte z něj tvar hada. Pak jej svažte do uzlu.
- Každý uzel položte na plech a opakujte se zbývajícím těstem.
- Nezapomeňte, že těsto vykyne, proto mezi jednotlivými uzly nechte trochu místa.
- Jakmile jsou všechny uzly svázané, potřete je trochou olivového oleje.
- Volně je přikryjte potravinovou fólií a nechte je znovu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což může trvat od 90 minut do přibližně 3 hodin.
- Zatímco česnekové uzlíky dokynou, předehřejte troubu na 200 °C.
- Uzlíky odkryjte a pečte v troubě, dokud na povrchu pěkně nezhnědnou (12 až 15 minut).
- Zatímco se česnekové uzlíky pečou, rozpusťte máslo v malém hrnci na mírném ohni.
- Přidejte česnek a vařte ho opatrně tak dlouho, aby se zbavil syrového česnekového okraje, asi 1 až 2 minuty.
- Přidejte sůl a petrželku a promíchejte.
- Odstavte z ohně.
- Když jsou uzlíky hotové, vyndejte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
- Potřete je směsí česneku, másla a petržele a podávejte.
- Nejlepší jsou teplé, ale dobré jsou i při pokojové teplotě.