Tento koláč je klasický oblíbený koláč. Smažený do dokonalosti a pak posypaný moučkovým cukrem, neuvěříte, jak snadné je připravit si ho doma z pouhých několika ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 7
Ingredience
- olej na smažení
- ¾ šálku mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ¾ hrnku hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- cukr moučka
Postup
- Do velké holandské trouby nebo hrnce nalijte tolik oleje, aby pokryl dno na dva centimetry.
- Zahřívejte na středním ohni, dokud olej nedosáhne teploty 185 až 190 °C.
- Vyložte plech nebo servírovací talíře papírovými ubrousky.
- Mezitím ve velké míse vyšlehejte mléko, vejce, cukr a vanilku, dokud se dobře nespojí.
- V jiné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Moučnou směs vmíchejte do mléčné směsi, dokud se nespojí.
- Prstem zakryjte otvor hubičky a naberte asi 1/3 šálku těsta do nálevky.
- Začněte uprostřed s trychtýřem několik centimetrů od povrchu oleje, vyjměte prst a pohybujte trychtýřem krouživým nebo vířivým pohybem kolem oleje, mrskejte těsto tak, aby vzniklo asi kolo.
- Smažte dozlatova a v případě potřeby obracejte, asi 1 až 2 minuty z každé strany.
- Vyjměte je děrovanou lžící nebo pavoukem a nechte okapat na papírových ubrouscích.
- Dobře je poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké.