Tento super snadný recept na sýrové koule je sváteční klasikou. Z krémového sýra, čedaru a jednoduchého koření vytvarujte kouli a obalte ji v křupavých pekanových ořeších. Podávejte s krekry a čerstvými zeleninovými tyčinkami.
Příprava
- Příprava: 8 minut
- Přídavný čas: 15 minut
- Celkem: 23 minut
- Počet porcí: 24 (2 sýrové koule)
Ingredience
- 450 g změklého smetanového sýra
- 230 g ostrého sýra čedar, nastrouhaného
- 1/2 šálku mleté zelené papriky
- 4 šalvějové cibulky, mleté
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi 1 malý citron)
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 šálek nasekaných pekanových ořechů na obalení
- k podávání: krekry, čerstvá zelenina, například celerové tyčinky nebo ředkvičky, chipsy
Postup
- Do velké mísy přidejte smetanový sýr, sýr čedar, papriku, šalotku, citronovou šťávu, worcesterovou omáčku a česnekový prášek.
- Přísady rozmačkejte velkou vidličkou.
- Ochutnejte a upravte chutě podle svých představ.
- Na čistou plochu nebo prkénko rozložte pekanové ořechy do rovnoměrné vrstvy.
- Sýrovou směs rozdělte zhruba na dvě poloviny.
- Pomocí velké stěrky nebo čistých rukou vyndejte jednu polovinu a vytvarujte z ní kouli.
- Sýrovou kouli položte na nasekané pekanové ořechy.
- Rukama (nebo pomocí potravinářské fólie) sýrovou kuličku jemně obalte v pekanových ořechách, aby byla celá obalená.
- Postup opakujte s druhou sýrovou kuličkou.
- Sýrové koule můžete podávat ihned nebo je pevně zabalit do fólie a uchovávat v chladničce až týden.
- Podávejte s krekry nebo chipsy.