Tohle je přesně ten oběd do práce, který si vždycky přejete mít s sebou. Je v něm spousta čočky, která vás zasytí, kapusta, slané olivy, křupavé ořechy a správné množství sýra. A to vše je přelité citronovým, česnekovým kořeněným olejem.
Nezapomeňte použít černou nebo francouzskou zelenou čočku. Hnědá nebo červená čočka bude příliš měkká – nakonec z ní bude spíše dušená zelenina než salát.
Ingredience
- 1 velký svazek kapusty (asi 280 g)
- Sůl
- ½ šálku syrových mandlí
- 3 šalvějové cibulky
- 4 stroužky česneku
- 1 citron
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ šálku černé čočky beluga nebo francouzské zelené čočky
- 1 lžíce kmínu
- ½ lžičky drceného chilli
- 150 g fety
- 1 šálek oliv Castelvetrano
Postup
- Z kapusty oddělte listy; stonky vyhoďte nebo si je nechte na později. Listy naskládejte na sebe a srolujte do tlustých doutníků. Nakrájejte je příčně na ½ cm proužky.
- Proužky rozviňte a ještě jednou nebo dvakrát je přejeďte nožem, abyste zkrátili velmi dlouhé proužky. Přeneste je do velké mísy, osolte, dokud kapusta nebude hedvábnější, měkčí a tmavší barvy, asi 1-2 minuty.
- Přiveďte velký hrnec se silně osolenou vodou k varu na prudkém ohni.
- Zatímco čekáte, připravte si kořeněný olej. Nasekejte nahrubo ½ šálku syrových mandlí; dejte je stranou. Ořízněte 3 šalvěje a oddělte bílé a zelené části (zelené části si schovejte na pozdější část receptu), bílé části nakrájejte na tenké plátky a přeneste na malou pánev.
- Rozdrťte a oloupejte 4 stroužky česneku. Přidejte je na stejnou pánev. Pomocí škrabky nebo příborového nože odstraňte tři proužky citronové kůry, zbytek citronu si nechte na salátový dresink. Kůru přidejte na pánev.
- Do pánve nalijte ½ šálku extra panenského olivového oleje a promíchejte, aby se všechny prvky obalily olejem.
- Do vařící vody přidejte 1 a ½ šálku černé čočky beluga nebo francouzské zelené čočky, snižte teplotu na střední a vařte odkryté, dokud čočka nezměkne, ale stále zůstane al dente, 20-25 minut (pokud se rozvaří, bude kašovitá).
- Zatímco se čočka vaří, rozehřejte pánev se směsí šalvěje na střední teplotu. Za občasného míchání vařte, dokud česnek nezačne hnědnout a citronová kůra se nezačne kroutit, asi 3 minuty.
- Přidejte mandle a za častého míchání vařte, dokud mandle nezhnědnou, asi další 3 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte 1 polévkovou lžíci kmínu a ½ lžičky drceného chilli – zbytkové teplo z oleje toto koření rozkvete a zvýrazní jeho chuť.
- Směs přeceďte přes jemné síto do malé misky a protřepte, aby olej lépe odtékal; olej si ponechte (bude základem salátové zálivky). Mandlovou směs rozetřete na talíř nebo plech vyložený papírovou utěrkou. Osolte je a nechte vychladnout.
- Do mísy s kapustou rozdrobte 150 g fety. Hřbetem nože rozmačkejte 1 šálek oliv Castelvetrano a odstraňte pecky. Olivy natrhejte na větší kousky a přidejte do mísy.
- Nakrájejte na tenké plátky zelenou cibuli a většinu přidejte do mísy (část si nechte na podávání). Přidejte šťávu z citronu a ½ lžičky soli.
- Čočku dobře sceďte, protřepejte, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti, a přidejte ji do mísy s kapustou a osolte. Přidejte vyluhovaný olej a polovinu ořechů a promíchejte.
- Salát rozdělte do misek. Ozdobte zbývajícími ořechy a zelenou natí.