testoviny-s-masovou-omackou

Tak snadné. Těstoviny Penne zalité jednoduchou rajčatovou omáčkou s mletým hovězím masem, cibulí, italským kořením, česnekem a bazalkou. Tento pokrm z těstovin penne je perfektní a cenově výhodné jídlo uprostřed týdne, které si každý zamiluje.

Ingredience

  • 225 g těstovin penne
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička italského koření (směs sušené bazalky, oregana, rozmarýnu, tymiánu, majoránky a saturejky)
  • Špetka chilli
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 450 g mletého hovězího masa (16 % tuku)
  • 3 nasekané lístky čerstvé bazalky nebo 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 2 a 1/2 šálku rajčatové omáčky z konzervy (cca 800 g plechovka)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Přiveďte k varu hrnec s vodou. Jakmile se voda začne vařit, osolte ji 2 lžícemi soli. Jakmile se voda opět začne vařit, přidejte do hrnce těstoviny.
  2. Nechte je odkryté a nechte je vařit na prudkém ohni za stálého varu. Zapněte časovač na 8-10 minut nebo na dobu, která je podle obalu těstovin vhodná pro al dente (uvařené, ale stále trochu pevné). Slijte vodu.
  3. Jakmile začnete ohřívat vodu, začněte pracovat na omáčce. Na velmi velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, italské koření a chilli.
  4. Za občasného míchání vařte 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte česnek, čerstvý tymián, osolte a opepřete. Vařte další minutu, dokud se česnek nerozvoní. Odstavte z ohně a dejte stranou.
  5. Na velké litinové pánvi rozpalte hovězí maso na vysokou teplotu. Dno pánve vydatně osolte. Jakmile je pánev rozpálená, rozdrobte malé kousky mletého hovězího masa a přidejte je na pánev, aniž byste je míchali. Chcete, aby maso dobře zhnědlo.
  6. Pokud je pánev příliš horká a maso se připaluje, nikoliv hnědne, stáhněte pánev na chvíli z ohně a snižte teplotu na středně vysokou.
  7. Jakmile je maso z jedné strany opečené (několik minut), otočte ho kovovou špachtlí, aby se opeklo i z druhé strany. V tomto okamžiku můžete pánev sundat z ohně, pokud používáte litinovou pánev. Zbytkové teplo v pánvi maso dokončí.
  8. Vezměte maso z litinové pánve pomocí děrované lžíce a přidejte ho do pánve s ochucenou cibulí.
  9. Přidejte rajčatovou omáčku. Pomocí okraje kovové stěrky rozbijte větší kusy masa na menší kousky.
  10. Přidejte bazalku. Přidejte lžičku cukru. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte odkryté vařit 15 minut.
  11. Po 15 minutách vaření omáčky upravte koření. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud je omáčka příliš kyselá, přidejte ještě trochu cukru. Pokud je omáčka trochu suchá, přidejte více rajčatové omáčky.
  12. Vmíchejte uvařené těstoviny penne. Posypte nasekanou petrželkou. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang