Tento čerstvý salát z černých fazolí je ideální pro pohoštění, večírky a náročné týdny. Z receptu připravíte 4 velké nebo až 8 vedlejších porcí.
Příprava
- Příprava: 20 minut plus chlazení
- Počet porcí: 4 až 8
Ingredience
- 3 plechovky černých fazolí, propláchnutých a okapaných
- 2 klasy kukuřice, oloupané (nebo 1 šálek kukuřice z konzervy, okapané, nebo rozmražené mražené kukuřice)
- 1 oranžová, žlutá nebo červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 šálek rozčtvrcených cherry rajčat
- 1 šálek nakrájené červené cibule
- ½ šálku jemně nasekaného čerstvého koriandru
- 1 středně velké jalapeño, jemně nasekané
- ½ lžičky limetkové kůry
- 2 lžíce limetkové šťávy, podle chuti
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku bílého vinného octa
- ½ lžičky chilli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky soli, podle chuti
- volitelné ozdoby: plátky avokáda, rozdrobená feta, klínky limetky
Postup
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a promíchejte je.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte, aby chutě opravdu vynikly – můžete přidat ještě jednu nebo dvě lžičky octa (pro jemnější chuť můžete místo něj použít limetkovou šťávu) a další ¼ lžičky soli.
- Přikryjte a nechte vychladnout, aby se zvýraznila chuť – nejlépe alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
- Podávejte v jednotlivých miskách tak, jak je, nebo s některou z uvedených příloh.
- Zbytky vydrží až 4 dny.
- Možná budete chtít probudit chuť extra vymačkanou limetkovou šťávou nebo malým množstvím octa.