Skutečně skvělý recept na italský sekaný salát s nakrájenou čerstvou zeleninou v jednoduché italské zálivce. Tento salát je vegetariánský. Z receptu získáte 6 až 8 porcí jako přílohu nebo 3 až 4 porce jako hlavní jídlo. Pokud salát skladujete odděleně od zálivky, vydrží až 4 dny.
Ingredience
Na salát:
- 280 g nakrájeného římského salátu (asi 2 střední nebo 3 malé hlávky, nakrájené)
- ½ střední hlavičky čekanky, jemně nasekané
- ½ střední červené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 žebra celeru, nakrájená
- 1 půllitr cherry rajčat, nakrájených na tenké plátky
- ⅓ šálku nakládaných papriček pepperoncini bez stopek a nakrájených na tenké plátky
- ⅓ šálku sušených rajčat balených v oleji, opláchnutých a nahrubo nasekaných
- 1 plechovka (425 g) cizrny, propláchnutá a scezená, nebo 1 a ½ šálku vařené cizrny
- 110 g sýra provolone (nepovinné)
Italská zálivka:
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- ⅓ šálku červeného vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 2 lžičky sušeného oregana
- 10 kuliček čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky soli, více podle chuti
- špetka drceného chilli, pro zvýraznění (nepovinné)
Postup
- Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, čekanku, cibuli, celer, cherry rajčata, papriky, sušená rajčata, cizrnu a sýr (pokud používáte). Přísady promíchejte a dejte stranou.
- Pro přípravu zálivky smíchejte všechny ingredience v odměrce na tekutiny. Šlehejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a přidejte více soli podle chuti.
- Pokud budete podávat celý salát najednou, nakapejte na něj tolik zálivky, aby se salát lehce obalil, a promíchejte.
- Salát a zálivku raději skladuji odděleně. Před zakápnutím dresink znovu vyšlehejte (pokud olivový olej v lednici trochu ztuhne, nebojte se, to je normální – stačí ho nechat asi 5 minut zahřát při pokojové teplotě nebo na 10 až 20 sekund v mikrovlnné troubě).