Vyzkoušejte recept na pokrm z mexické kuchyně.
Ingredience
Na chilli papričky:
- 6 chilli papriček poblano
- 225 g sýra typu Oaxcan string, mozzarella nebo Monterey Jack
Na těsto:
- 225 g hladké mouky plus další na poprášení
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička jemné soli a další na posypání
- 1 láhev (350 ml) nebo plechovka piva typu ležák
- Rostlinný olej na smažení
Na mexickou rajčatovou omáčku:
- 900 g zralých rajčat, zbavených jader a nahrubo nakrájených
- 1/4 střední žluté cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 snítek čerstvého koriandru
- 1 chilli paprička serrano (se semínky)
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mleté skořice (nejlépe mexické)
Postup
- Umístěte stojan co nejblíže ke grilovacímu tělesu a předehřejte jej. Chilli papričky položte na alobalem vyloženou grilovací pánev a za občasného otáčení kleštěmi grilujte, dokud slupka nezuhelnatí, asi 10 minut.
- Chilli přendejte do mísy, přikryjte a nechte 10 minut chladnout.
- Opatrně setřete ohořelou kůži z chilli. Pomocí malého nože udělejte podélný řez po straně každé chilli papričky, aby vznikla kapsa. Opatrně vyřízněte a vyhoďte semínka.
- Nakrájejte sýr na 6 plátků (o tloušťce 1/2 cm), přibližně 3/4 délky každé chilli papričky (vaše chilli se pravděpodobně liší délkou, proto sýr přizpůsobte chilli papričkám). Vsuňte kousky sýra do kapsy každého chilli tak, aby byly ze 2/3 plné. Pokud sýr přečnívá, stačí kousek odříznout.
- Každou chilli papričku „zašijte“ dřevěnou špejlí nebo dlouhým párátkem. (Špejle by měly být delší než chilli, aby se daly po usmažení snadno vytáhnout).
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, kmín a sůl. Vmíchejte pivo, aby vzniklo hladké těsto.
- Do velké široké pánve s těžkým dnem nalijte olej do hloubky asi 7 cm. Zahřívejte na středním plameni, dokud fritovací teploměr zapíchnutý do oleje nezaznamená 185 °C.
- Na talíř nasypte mouku určenou k zapracování. Chilli papričky namočte do těstíčka a opatrně přidejte do oleje. Smažte je jednou otočením, dokud nezískají zlatavou barvu a nejsou křupavé, asi 4 minuty na dávku.
- Pomocí kleští přendejte chillis rellenos na suchý plech vyložený kuchyňskou utěrkou, aby se osušily. Podle chuti je posypte solí. Špejle opatrně vytáhněte a vyhoďte.
- V mixéru smíchejte všechny ingredience na omáčku a rozmixujte na hladké pyré. Rajčatové pyré přelijte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud mírně nezhoustne, asi 10 minut.
- Na talíř dejte lžíci omáčky a položte na ni 1 chilli relleno. Postup opakujte se zbývající omáčkou a chilli. Podávejte.