Tyto recepty na zdravé palačinky mají nadýchanou strukturu díky ušlehaným bílkům. Naskládejte na ně čerstvé bobule a lžíci nízkotučného jogurtu. Palačinky si můžete samozřejmě připravit v různých zdravých variantách, vyzkoušet můžete také proteinové palačinky recept.
Když se řekne palačinka (amoleta), většina lidí si představí pokrm plný cukru a tučných přísad, které nemají žádnou výživovou hodnotu. Ale ne všechny palačinky jsou stejné. Lze totiž připravit i palačinky zdravě, což je skvělý způsob, jak obohatit svou snídani o výživné látky. Jak se dělají palačinky a jak připravit výborné palačinky zdravě?
TIP: Neholdujete živočišným produktům? Vyzkoušejte veganské banánové placičky.
Jak se dělají palačinky zdravě – amolety i ovesné palačinky
Existuje více způsobů, jak se dělají palačinky zdravě (někdy také nazývané amolety), zde uvádíme několik tipů na ovesné palačinky:
- Vybírejte celozrnné produkty: Vyměňte hladkou mouku za celozrnnou nebo za kombinaci celozrnné a ovesné mouky. Pokud dáváte přednost bezlepkové variantě, vyzkoušejte pro zdravé palačinky mandlovou nebo rýžovou mouku.
- Přidejte trochu lněného semínka: Lněné semínko je plné omega-3 mastných kyselin, vlákniny a nezbytných vitamínů a minerálů, takže je ideálním zdravým doplňkem vašich palačinek. Přidejte několik lžiček na jednu dávku a vychutnejte si křupavost.
- Používejte zdravé tuky: Zkuste místo másla nebo oleje použít kokosový olej nebo mandlové máslo jako alternativu zdravých tuků.
- Přidejte ovoce: Banány, jablka nebo dokonce borůvky jsou skvělým doplňkem palačinkového těsta. Chuť ovoce vás příjemně překvapí a navíc získáte další dávku antioxidantů.
- Experimentujte s příchutěmi: Pokud se cítíte odvážní, přidejte do těsta na palačinky nebo lívance koření nebo bylinky, které vám dodají extra chuť. Skvělou volbou je skořice, muškátový oříšek a kardamom, které dodají chuťový punc bez dalších kalorií nebo jen s minimem kalorií.
Zdravější palačinky jako snídaně
Zdravější palačinky nebo lívance jsou skvělým začátkem dne. Kombinace celozrnných obilovin, zdravých tuků a chutných přísad udělá z palačinek nebo lívanců sytou a výživnou snídani. Až tedy budete příště připravovat palačinky, nebojte se experimentovat se zdravějšími alternativami.
Zdravé palačinky – recept
Chutné a zdravé palačinky s mandlovým mlékem jsou vynikající snídaní nebo dezertem. Jejich příprava v mixéru je velmi snadná a podle nálady je můžete doplnit oblíbenými sladkými nebo slanými ingrediencemi, které povýší chuť těchto zdravých palačinek. Recept připravíte za 50 minut.
Ingredience na palačinky zdravě
Palačinkové těsto
- 1 šálek neslazeného mandlového mléka
- 4 velká vejce
- 1/4-1/2 šálku vody (podle toho, jak řídké palačinky máte rádi)
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
Sladké přísady (volitelně)
- kokosová nebo obyčejná šlehačka a lesní plody
- hrušky nebo jablka vařené se skořicí a medem
- arašídové máslo a banán
- Nutella a jahody nebo banán
- džem/marmeláda
Slané přísady (volitelně)
- uzený losos a smetanový sýr
- restované houby a špenát
- šunka a sýr
- slanina a míchaná vejce
Polevy (volitelně)
- javorový sirup
- řecký jogurt
- čerstvé lesní plody
- šlehačka
- posypejte moučkovým cukrem
Postup na zdravé palačinky (recept)
- Připravte těsto na palačinky: všechny ingredience vložte v uvedeném pořadí do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomocí stěrky seškrábněte stěny mixéru, aby se do těsta dostala všechna mouka. Směs nechte 30 minut stát.
- Na středním ohni rozpusťte a roztočte asi půl lžičky kokosového oleje na 20 nebo 25 cm pánvi. V případě potřeby můžete použít také sprej na vaření.
- Pánev nakloňte a na jednu stranu nalijte tolik těsta, aby tence a rovnoměrně pokrylo pánev. Velmi rychle těstem otáčejte, aby se pánev pokryla tenkou vrstvou.
- Ihned použijte stěrku na vaření a přitlačte tenké okraje palačinky po obvodu pánve.
- Asi po 1 minutě (a jakmile je palačinka na spodní straně zlatohnědá) ji opatrně otočte, aniž byste ji roztrhli.
- Smažte 30 sekund až 1 minutu na druhé straně (nebo déle, pokud máte rádi křupavé palačinky) a poté položte hotovou palačinku na talíř. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Podávejte s požadovanou náplní nebo polevou.
Palačinky z hladké mouky – recept
Tyto palačinky z hladké mouky jsou velmi tenké a křehké s máslově křupavými okraji. Snadno je připravíte jen s mixérem a obyčejnou pánví a jsou připravené na sladké nebo slané náplně a polevy podle vašeho výběru. Na tyto palačinky z hladké mouky francouzského typu není potřeba žádná speciální pánev. A co je nejlepší, potřebujete jen 8 základních ingrediencí.
Ingredience na palačinky z hladké mouky
- 3 lžíce (43 g) nesoleného másla a další 3-4 lžíce na pánev
- 1 šálek (125 g) hladké mouky
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1/8 lžičky soli
- 3/4 šálku (180 ml) plnotučného mléka pokojové teploty
- 1/2 šálku (120 ml) vody, pokojové teploty
- 2 velká vejce, při pokojové teplotě
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup na palačinky z hladké mouky
- Rozpusťte 3 lžíce másla v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Před použitím v dalším kroku nechte asi 5 minut vychladnout. Zbývající máslo je určeno na pánev.
- V mixéru nebo velkém kuchyňském robotu smíchejte vychladlé rozpuštěné máslo, mouku, cukr, sůl, mléko, vodu, vejce a vanilku. Pokud mixér nebo kuchyňský robot nemáte, použijte velkou mísu a šlehejte ručně.
- Mixujte na středně vysoké rychlosti po dobu 20-30 sekund, dokud se vše nespojí. Směs bude hedvábně hladká a bude mít konzistenci krému.
- Mixér pevně zakryjte nebo přelijte do středně velké mísy, pevně přikryjte a dejte chladit do lednice na 30-60 minut až 1 den. Pokud se po zchlazení zdá, že se těsto oddělilo, před vařením v dalším kroku ho rychle promíchejte.
- Připravte palačinky: zbylým máslem vymažte pánev mezi jednotlivými palačinkami. Postavte 20 cm pánev na střední teplotu a vydatně ji vymažte částí vyhrazeného másla. Pokud nemáte pánev této velikosti, použijte větší, ale dbejte na to, aby palačinky byly tenké. Jakmile je pánev rozpálená, nalijte do jejího středu 3-4 lžíce (nejlépe blíže ke 3) těsta.
- Nakloňte/otáčejte pánví, aby se těsto roztáhlo co nejvíce. Čím tenčí palačinka je, tím lepší má strukturu. Smažte 1-2 minuty, a jakmile se spodní část zpevní, obraťte ji. S obracením palačinek nečekejte příliš dlouho, jinak budou chutnat gumově. Druhou stranu vařte 30 sekund, dokud není hotová.
- Uvařenou palačinku přendejte na velký talíř a opakujte se zbývajícím těstem, přičemž mezi jednotlivými palačinkami nezapomeňte pánev potřít máslem. V případě potřeby oddělte jednotlivé palačinky pečicím papírem, aby se neslepily. Pokud však na pánev použijete dostatek másla, palačinky by se neměly slepit.
- Naplňte palačinky: do středu palačinky dejte několik lžic náplně. Obě strany přeložte přes náplň. Palačinky jsou vynikající i s polevou, například s kapkou rozpuštěné čokolády, rozpuštěným arašídovým máslem nebo posypané moučkovým cukrem. Nebo vyzkoušejte pikantní omáčku, například pesto nebo holandskou omáčku.
- Zbylé nenaplněné palačinky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě v chladničce 1 den nebo v mrazničce 1 měsíc. Každou z nich zmrazte mezi malými pláty pečicího papíru, aby se nelepily. Před plněním je rozmrazte při pokojové teplotě.
Recept na zdravé palačinky z jogurtu – jednoduché těsto na palačinky
Díky řeckému jogurtovému krému, meruňkové zavařenině a čerstvému ovoci jsou tyto zdravější palačinky z jogurtu skvělou pochoutkou. Připravíte za hodinu.
Ingredience na zdravé palačinky z jogurtu
- meruňková zavařenina, čerstvé ovoce
Těsto na palačinky
- ½ hrnku vlažné vody
- 1 šálek mléka, pokojová teplota
- 4 velká vejce
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného plus další na smažení
- 1 šálek hladké mouky, můžete použít 1/2 šálku celozrnné a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
Jogurtový krém
- 1 šálek řeckého jogurtu (s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku)
- 170 g smetanového sýra, při pokojové teplotě
- 1/3 šálku krystalového cukru
Postup na zdravější palačinky z jogurtu
- Všechny ingredience na palačinkové těsto vložte do mixéru v uvedeném pořadí: 1/2 šálku vody, 1 šálek mléka, 4 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 šálek mouky, 2 lžíce cukru a špetku soli. Mixujte dohromady 1 minutu nebo dokud nebudou hladké a dobře spojené.
- Na dobré nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte malý kousek másla. Přidejte asi 3 lžíce palačinkového těsta a hned pánví otáčejte, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo a vytvořily se tenké palačinky.
- Vařte, dokud první strana nezezlátne (asi 1 minutu), poté otočte a vařte dalších 15 sekund z druhé strany. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- V míse mixéru smíchejte smetanového sýr a 1/3 hrnku krystalového cukru. Přimíchejte 1 kelímek řeckého jogurtu a šlehejte na střední/vysoké rychlosti pomocí šlehacího nástavce, nebo dokud nebude krém hladký a krémový. Odstavte, dokud nebude připraven k použití. Pokud nepoužijete hned, uložte do chladničky.
- Vrchní část palačinky potřete tenkou vrstvou krému z řeckého jogurtu a palačinku srolujte nebo každou palačinku přeložte na čtvrtiny s krémem uvnitř. Navrch dejte meruňkovo-malinovou omáčku a podávejte s čerstvými lesními plody.
Fitnes palačinky – recept
Zdravé stravování nemusí být nudné a tyto jablečno-skořicové fitnes palačinky jsou toho dokonalým příkladem. Kromě toho, že se jedná o sladkou pochoutku, obsahuje tento recept i trochu bílkovin díky vaječným bílkům v ingrediencích.
Ingredience na fitnes palačinkové těsto
- 2 oloupaná jablka nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky skořice a další na ozdobu
- 3 lžíce stévie plus ½ lžičky na palačinkové těsto
- 4 lžíce másla se sníženým obsahem tuku krmeného trávou
- 1 odměrka vanilkového syrovátkového proteinu
- 2/3 šálku vaječných bílků
- 1 lžíce neslazeného vanilkového mandlového mléka
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce kokosové mouky
- 1/2 šálku odtučněného řeckého jogurtu
- 15 kapek SweetLeaf Liquid Stevia (kapky stévie – přírodní sladidlo), příchuť vanilkový krém, syrový med (nepovinné)
Postup na fitness palačinky
- Pánev na smažení postavte na střední teplotu. Přidejte jablka, vodu, citronovou šťávu, skořici, 3 lžíce stévie a 2 lžíce másla. Promíchejte a vařte asi 10 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Odstavte
- Do mixéru přidejte syrovátkový protein, vaječné bílky, mandlové mléko, lněné semínko, kokosovou mouku, ½ lžičky stévie a 1 lžičku másla. Mixujte, dokud se nevytvoří těsto.
- Ve velké pánvi na středním ohni rozetřete ⅓ lžičky másla, abyste pokryli dno pánve. Nalijte 1/3 těsta, nakláněním pánve ho rozetřete, aby se vytvořila tenká vrstva. Když se okraje začnou mírně ohýbat a jsou hnědé, opatrně je obrátíme stěrkou. Upečte zbývající 2 palačinky.
- Na polovinu palačinek rozetřete 1/3 jablečné směsi. Přeložte a znovu přeložte tak, aby vznikl trojúhelník. Postup opakujte se zbylými 2 palačinkami.
- V malé misce smíchejte řecký jogurt a kapky vanilkové stévie. Každou palačinku potřete 1/3 jogurtové směsi. Ozdobte skořicí a podle potřeby pokapejte medem.
Zdravé lívance z ovesných vloček – recept
Tento recept na zdravé lívance z ovesných vloček se připravuje v mixéru, takže je dostatečně rychlý na to, abyste si ho mohli připravit ve všední dny i o víkendu.
Ingredience na zdravé lívance z ovesných vloček
- ½ šálku neslazeného mandlového mléka a další podle potřeby
- ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
- 1 velké vejce
- 2 lžíce javorového sirupu plus další na podávání
- 1 lžíce avokádového oleje plus další na pánev
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky celých ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky mořské soli
- čerstvé ovoce na podávání
Postup na zdravé lívance z ovesných vloček
- Do mixéru dejte mandlové mléko, jogurt, vejce, javorový sirup, avokádový olej, vanilku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl a rozmixujte dohladka. Směs nalijte do velké mísy a promíchejte, aby se těsto rovnoměrně spojilo.
- Rozpalte nepřilnavou pánev na středně nízkém ohni a lehce ji potřete olejem. Pomocí odměrky na ⅓ šálku nalijte těsto na pánev. Palačinky smažte 1 až 2 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou nafouklé a zlatavě hnědé, přičemž podle potřeby snižte teplotu a pracujte po dávkách.
- Zbylé těsto mezi jednotlivými dávkami zhoustne. Pokud je příliš husté, zřeďte ho podle potřeby dalšími 1 až 2 lžícemi mandlového mléka.
- Podávejte s javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
- Recept je pro 6 zdravých lívanců z ovesných vloček.
Rychlé palačinky z ovesných vloček – recept na palačinkové těsto
Snadný recept na palačinky z ovesných vloček lze připravit i jako zdravé lívance z ovesných vloček a to z pouhých 5 ingrediencí – naplňte je svými oblíbenými přísadami a připravte si lahodnou nedělní snídani v podobě těchto rychlých palačinek.
Ingredience na těsto na palačinky z ovesných vloček
- 2 vejce
- 3 lžíce jogurtu
- 2/3 šálku ovesných vloček
- 1 lžička jedlé sody
- máslo
Postup na ovesné palačinky
- Palačinkové těsto: ovesné vločky rozemelte v kuchyňském robotu a připravte z nich mouku.
- V míse rozšlehejte vejce s jogurtem a přidejte jedlou sodu. Poté zašlehejte ovesnou mouku a přidejte lžíci vody.
- Vymažte máslem nepřilnavou pánev a zahřejte ji na nízkou střední teplotu.
- Připravte rychlé palačinky: pomocí naběračky nalijte na pánev palačinkové těsto a rozetřete ho od středu a vytvářejte stále větší a větší kruhy.
- Při kroužení naběračkou palačinky netlačte, mohly by se zničit. Buďte opatrní, a pokud palačinky ztuhnou dříve, než je dopečete, nechte je prostě usmažit- i tak budou chutnat dobře.
- Jakmile začnou vystupovat bublinky a střed vypadá hotový, začněte tenkou špachtlí obkružovat okraje a dbejte na to, aby se žádná část palačinky nepřichytila k pánvi.
- Opatrně je obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova.
- Položte je na talíř, potřete je máslem a skládejte je na sebe, dokud nebudete mít těsto hotové.
- Naplňte je medem, čerstvým ovocem, džemem nebo čokoládou, srolujte a pochutnejte si.
Nejlepší palačinky – recept
Pokud jste dosud zastávali názor, že palačinky jsou náročné na přípravu a jíte je, jen když jdete ven, tento recept na domácí zdravé palačinky to změní. Příprava nejlepších palačinek (receptu) je snadná a pokaždé jsou lehké a chutné.
Ingredience na nejlepší palačinky (recept)
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka nebo mléka dle výběru
- 1/4 šálku vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
- 1/4 šálku celozrnné mouky
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a další na lehké vymazání pánve
Postup na nejlepší palačinky
- Ve velké míse prošlehejte všechny přísady.
- Rošt nebo pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu a lehce ji potřete kokosovým olejem.
- Naberte ¼ těsta na rozpálenou pánev a jemně s ní otáčejte, aby se těsto rozprostřelo po celé ploše pánve. Mělo by mít tloušťku tortilly, ne lívance.
- Vařte na mírném až středním ohni a podle potřeby obracejte, dokud nejsou hotové.
- Uvařenou palačinku položte na talíř, přidejte oblíbenou náplň a srolujte ji jako burrito nebo přeložte na čtvrtiny. Navrch lze umístit i další náplně.
Nejenže jsou chutné a všestranné, ale pokud znáte správné ingredience a postupy, mohou být i překvapivě zdravé. Ať už připravujete palačinky jako dezert nebo snídani, díky těmto receptům lze připravit zdravou variantu, která chutná stejně dobře jako klasické palačinky.
TIP: Vyzkoušejte palačinky z polohrubé mouky, hrníčkové palačinky, francouzské palačinky, klasické lívance nebo lívance s ovesnými vločkami.