Tajemství tohoto bohatého hovězího masa spočívá v tom, že použijete pouze víno a žádný vývar. Tento dokonalý recept na hovězí bourguignon je uklidňující klasikou plnou uspokojivých chutí.
Ingredience
- 1,6 kg dušeného steaku nakrájeného na velké kusy
- 3 bobkové listy
- malý svazek tymiánu
- 2 láhve levného červeného vína
- 2 lžíce oleje
- 3 velké nebo 6 normálních mrkví nakrájených na velké kusy
- 2 cibule nakrájené nahrubo
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
K podávání:
- malý kousek másla
- 300 g slaninového sádla
- 500 g oloupané cibule nebo malé šalotky
- 400 g žampionů, rozpůlených
- nasekaná petrželová nať
Postup
- 1,6 kg dušeného steaku nakrájeného na velké kousky vložte do velké mísy se 3 bobkovými listy, malým svazkem tymiánu, 2 lahvemi červeného vína a trochou pepře, poté přikryjte a nechte přes noc v chladničce.
- Troubu předehřejte na 200 °C/180 C s ventilátorem.
- Přes další velkou mísu položte cedník a marinované maso sceďte, víno si ponechte.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a maso po částech opečte a po opečení přendejte na talíř. Když je všechno maso opečené, nalijte do nyní prázdné pánve trochu vína a nechte probublávat, aby se z pánve uvolnily zkaramelizované kousky.
- Ve velkém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm 3 velké nebo 6 normálních mrkví nakrájených na velké kousky a 2 nahrubo nakrájené cibule, dokud se nezačnou barvit. Po dobu 1 minuty vmíchávejte 3 lžíce hladké mouky a poté přidejte 1 lžíci rajčatového protlaku.
- Přidejte hovězí maso a případnou šťávu, víno z pánve a zbytek vína a bylinek. Okořeňte a přiveďte k varu. Vše důkladně promíchejte a přikryjte.
- Přendejte do trouby a pečte 2 hodiny, dokud maso opravdu nezměkne. Nechte vychladnout.
- Mezitím na pánvi rozehřejte malý kousek másla a přidejte 300 g slaninového sádla a 500 g oloupané perlové cibulky nebo malé šalotky. Smažte asi 10 minut, dokud slanina nezačne křupat a cibule nezměkne a nezbarví se.
- Přidejte 400 g rozpůlených žampionů a smažte dalších 5 minut, pak vše vmíchejte do dušeného masa a ještě 10 minut prohřívejte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.