Podobně jako u Salisburského steaku se podle tohoto receptu z mletého hovězího masa tvarují placičky připomínající steaky zalité bohatou houbovou omáčkou.
Příprava
- Příprava: 8 minut
- Vaření: 32 až 42 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 střední žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka čerstvé petrželky
- 450 g libového mletého hovězího masa
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička soli, rozdělená na části
- 1 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
- 3 lžíce nesoleného másla
- 220 g žampionů cremini nakrájených na plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1 lžička worcestrové omáčky
Postup
- Nakrájejte na tenké plátky 1 střední žlutou cibuli a prolisujte 2 stroužky česneku.
- Utrhněte lístky z 1 snítky čerstvé petrželky a nasekejte je najemno, abyste získali 1/2 lžičky.
- Do středně velké mísy přidejte 450 g libového mletého hovězího masa, 1 lžičku cibulového prášku, 1 lžičku česnekového prášku a 1/4 lžičky černého pepře.
- Konečky prstů jemně promíchejte.
- Směs rozdělte na 4 porce. Z každé z nich vytvarujte placičku o tloušťce asi 1/2 palce a šířce 4 palce.
- Placičky po celé ploše ochuťte 1/2 lžičky košer soli.
- Položte je na talíř nebo plech.
- Na větší litinové nebo nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci rostlinného nebo řepkového oleje, dokud se nezačne třpytit.
- V případě potřeby pracujte ve dvou dávkách, abyste pánev nepřeplnili, přidejte placičky a nerušeně je smažte, dokud se na dně nevytvoří zlatohnědá kůrčička, asi 5 minut.
- Obraťte tenkou kovovou stěrkou a vařte, dokud se na druhé straně nevytvoří hnědá kůrka, asi dalších 5 minut.
- Přendejte na talíř.
- Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce nesoleného másla.
- Přidejte cibuli, 220 g na plátky nakrájených žampionů cremini a zbývající 1/2 lžičky košer soli.
- Za občasného míchání vařte, dokud houby nezměknou a nepustí tekutinu, asi 8 minut.
- Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Přidejte 2 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud se mouka zcela nevstřebá a nezůstanou na ní suché kapsy.
- Vařte 1 až 2 minuty dozlatova.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte 2 šálky hovězího vývaru a 1 lžičku worcesterské omáčky.
- Za častého šlehání vařte na mírném ohni 1 až 2 minuty.
- Za častého šlehání pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne natolik, že se obalí hřbetem lžíce, 4 až 5 minut.
- Vraťte hamburgerové placičky na pánev, vložte je do houbové směsi a vařte, dokud se neprohřejí, asi 2 minuty.
- Rozdělte hamburgerové placičky na talíře, přelijte je lžící omáčky a ozdobte petrželkou.