Veganské tacos s chlebovníkem a mangovou avokádovou salsou disponují velkou chutí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
Na salsu z manga a avokáda:
- 2 šálky oloupaného a na kostičky nakrájeného manga, asi 2 manga střední velikosti
- 1 středně zralé avokádo, nakrájené na kostičky
- ¾ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- ½ šálku okurky nakrájené na kostičky
- 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- ½ šálku koriandru, jemně nasekaného
- mořská sůl
Na jamajské koření Jerk:
- 1 a ½ lžičky cibulového prášku
- 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
Na chlebovník:
- 2 konzervy chlebovníku ve slaném nálevu nebo ve vodě
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 šalotek, bílá a světle zelená část, nakrájené na plátky
- 4 stroužky česneku, mleté
- kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
- 1 paprička habanero, serrano nebo jalapeño, mletá
- 2 lžíce kokosového cukru nebo agávového nektaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ¼ šálku tamari
- 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 12 kukuřičných tortill, ohřátých
Postup
- Připravte mangovo-avokádovou salsu: ve středně velké míse smíchejte mango, avokádo, cibuli, okurku, pomerančovou a limetkovou šťávu a koriandr a jemně promíchejte. Podle chuti osolte.
- Připravte jamajské koření Jerk: v malé misce smíchejte všechna koření dohromady.
- Připravte jackfruit: chlebovník z konzervy slijte, lehce opláchněte pod vodou a oklepejte z něj přebytečnou vodu.
- Prsty odstraňte případná silná jádra a kousky rozdělte tak, aby připomínaly drcené vepřové maso.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte šalotku a vařte ji 1 až 2 minuty, dokud nezhnědne.
- Přidejte česnek, zázvor a vegan chilli a vařte 1 minutu za častého míchání, aby se nepřipálily.
- Přidejte všechno jamajské koření, promíchejte a za stálého míchání vařte 30 sekund, dokud se nezačne silně rozvonět.
- Přidejte rozdrobený jackfruit, kokosový cukr, rajčatový protlak, tamari a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte.
- Přilijte 1/2 šálku vody a znovu promíchejte.
- Přikryjte a za občasného míchání vařte 20 minut.
- Chlebovník podávejte s tortillami a mangovou avokádovou salsou.